aglomerat dex - definiţie, sinonime, conjugare
AGLOMERÁ, aglomerez, vb. I. 1. Refl. A se strânge la un loc în număr mare; a se îngrămădi, a se înghesui. ♦ (Despre un loc) A deveni suprapopulat. 2. Tranz. (Despre unele substanţe) A uni între ele granulele, firele sau fâşiile care compun un material. 3. Tranz. A încărca pe cineva cu prea multe treburi. – Din fr. agglomérer, lat. agglomerare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGLOMERÁT, -Ă, aglomeraţi, -te, adj., s.n. 1. Adj. Îngrămădit, înghesuit. ♦ (Despre un loc, un spaţiu) Plin de oameni, de vehicule etc.; suprapopulat, ticsit. 2. Adj., s.n. (Material) obţinut prin aglomerare. 3. S.n. Rocă formată prin acumularea de materiale provenite din explozii vulcanice. – V. aglomera.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A AGLOMER//Á ~éz tranz. 1) A face să se aglomereze. 2) (materiale în formă de granule, fire etc.) A uni cu un liant încât să formeze un tot omogen. [Sil. a-glo-] /<fr. agglomérer, lat. agglomerare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE AGLOMER//Á mă ~éz intranz. A se aduna într-un loc în număr mare; a se îngrămădi. /<fr. agglomérer, lat. agglomerare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGLOMERÁT ~e n. Rocă formată prin acumularea de materiale provenite din explozii vulcanice. /v. a aglomera
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGLOMERÁ vb. I. 1. refl. A se aduna laolaltă (în număr mare); a se înghesui, a se îngrămădi. ♦ (Despre oraşe etc.) A se suprapopula. 2. tr. (Despre unele substanţe) A lega între ele granulele, firele sau fâşiile care compun un material. [P.i. -rez. / < fr. agglomérer, cf. it., lat. agglomerare].
(Dicţionar de neologisme)

AGLOMERÁT, -Ă adj. Îngrămădit, înghesuit. ♦ Suprapopulat. // s.n. Îngrămădire de materiale vulcanice. ♦ Produse obţinute prin aglomerarea minereurilor. [< aglomera].
(Dicţionar de neologisme)

AGLOMERÁ vb. I. refl. a se aduna laolaltă; a se îngrămădi; a se concentra. ♢ (despre oraşe) a se suprapopula. II. tr. a lega între ele părţile componente ale unui material. (< fr. /s\'/agglomérer, lat. agglomerare)
(Marele dicţionar de neologisme)

AGLOMERÁT s. n. corp din aglomerarea unor materiale mărunte. ♢ îngrămădire de materiale vulcanice. ♢ produs obţinut prin aglomerarea minereurilor. (< germ. Agglo- merat)
(Marele dicţionar de neologisme)

aglomerá vb. (sil. -glo-), ind. prez. 1 sg. aglomeréz, 3 sg. şi pl. aglomereáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

aglomerát s. n. (sil. -glo-), pl. aglomeráte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AGLOMERÁ vb. a se suprapopula, a se ticsi. (Locul, regiunea s-a ~.)
(Dicţionar de sinonime)

AGLOMERÁT adj. suprapopulat, ticsit. (Loc, teritoriu ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Aglomerat ≠ gol, pustiu, deşert
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ag agl aglo aglom aglome

Cuvinte se termină cu literele: at rat erat merat omerat