aglutinant dex - definiţie, sinonime, conjugare

aglutinant

AGLUTINÁNT, -Ă, aglutinanţi, -te, adj., subst. I. Adj. Care uneşte, lipeşte, care aglomerează prin alipire, care serveşte la aglutinare. ♢ Limbă aglutinantă = limbă în care raporturile gramaticale se exprimă prin alipirea unor afixe la rădăcina cuvântului. II. 1. S.m. Anticorp în organismul animal care are proprietatea de a coagula bacteriile pătrunse în organism. 2. S.n. Substanţă vâscoasă preparată din amidon, dextrină, gumă şi albumină, care se adaugă în pasta de imprimat pentru a păstra desenul pe ţesătură. – Din fr. agglutinant, lat. agglutinans, -ntis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGLUTINÁN//T1 ~tă (~ţi, ~te) Care aglutinează. Substanţă ~tă. ♢ Limbă ~tă limbă în care raporturile gramaticale se exprimă prin ataşarea afixelor la rădăcina cuvântului. /<fr. agglutinant, lat. agglutinans, ~ntis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGLUTINÁN//T2 ~ţi m. Substanţă vâscoasă care se adaugă la pasta de imprimat pentru a păstra desenul pe ţesătură. /<fr. agglutinant, lat. agglutinans, ~ntis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGLUTINÁNT s.m. 1. Anticorp care coagulează bacteriile pătrunse în organism. 2. Substanţă care are proprietatea de a coagula coloizii. ♦ Material de legătură între agregate (2). [Cf. fr. agglutinant].
(Dicţionar de neologisme)

AGLUTINÁNT, -Ă adj. Care aglutinează. ♢ Limbă aglutinantă = limbă în care relaţiile gramaticale dintre cuvinte se exprimă cu ajutorul afixelor adăugate la rădăcina cuvântului. [Cf. fr. agglutinant].
(Dicţionar de neologisme)

AGLUTINÁNT, -Ă I. adj. care aglutinează. o limbă ~ă = limbă în care raporturile gramaticale se exprimă cu ajutorul afixelor ataşate la rădăcina cuvântului. II. s.m. anticorp care coagulează bacteriile din organism. III. s. n. 1. substanţă care are proprietatea de a coagula coloizii. 2. material de legătură între agregate (2). (< fr. agglutinant)
(Marele dicţionar de neologisme)

aglutinánt adj. m. (sil. -glu-), pl. aglutinánţi; f. sg. aglutinántă, pl. aglutinánte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

aglutinánt (anticorp) s. m. (sil. -glu-), pl. aglutinánţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

aglutinánt (ind. text.) s. n. (sil. -glu-), pl. aglutinánte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ag agl aglu aglut agluti

Cuvinte se termină cu literele: nt ant nant inant tinant