agrafă dex - definiţie, sinonime, conjugare

agrafă

[Sinonime]
AGRÁFĂ, agrafe, s.f. 1. Nume dat unor obiecte care servesc să prindă sau să fixeze o haină, părul etc. ♦ Piesă de metal cu care se leagă blocurile de piatră, se fixează zidăria etc. 2. (Med.) Mică piesă metalică cu care se prind şi se menţin unite buzele unei plăgi până la cicatrizare; copcă. 3. Ornament în formă de consolă la capătul unui arc. – Din fr. agrafe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGRÁF//Ă ~e f. Obiect de metal sau din alt material care serveşte la fixarea părului, a unei haine, a hârtiei, a două piese tehnice.[G.-D. agrafei] /<fr. agrafe, germ. Agraffe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGRÁFĂ s.f. 1. Piesă mică de tablă sau de sârmă folosită pentru fixare, pentru prindere; (spec.) obiect cu care se prinde sau se fixează o haină, părul, o incizie, o hârtie etc. 2. (Arhit.) Ornament în formă de consolă în capătul unui arc. [< fr. agrafe, cf. germ. Agraffe].
(Dicţionar de neologisme)

AGRÁFĂ s. f. 1. piesă mică de tablă, de sârmă pentru fixare; obiect cu care se prinde o haină, părul, o incizie etc. 2. piesă de solidarizare a armăturilor la betonul armat. 3. (arhit.) ornament în formă de consolă în capătul unui arc. (< fr. agrafe, germ. Agraffe)
(Marele dicţionar de neologisme)

agráfă s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. agráfei; pl. agráfe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AGRÁFĂ s. 1. sponcă. 2. v. clamă. 3. (MED.) copcă. (Buzele unei plagi strânse în ~e.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ag agr agra agraf

Cuvinte se termină cu literele: fa afa rafa grafa