agregat dex - definiţie, sinonime, conjugare
AGREGÁ, pers. 3 agrégă, vb. I. Refl. (Despre elemente) A se uni (într-un tot); a se alipi. – Din fr. agréger, lat. aggregare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGREGÁT2, agregaţi, s.m. (Ieşit din uz, în sintagma) Profesor agregat = profesor universitar care funcţionează pe lângă o catedră condusă de alt profesor. – Din fr. agrégé.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGREGÁT1, agregate, s.n. 1. Grup de maşini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operaţii tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâşii, care intră în compoziţia betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. ♢ Agregat mineral = concreştere de minerale în diferite formaţii naturale. – Din rus. agregat, (2) fr. agrégat.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE AGREGÁ pers. 3 se agrégă intranz. (despre particule solide) A se îmbina formând un tot; a se uni. /<fr. agréger, lat. aggregare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGREGÁT ~e n. 1) Grup de maşini cuplate pentru a lucra ca un tot unitar. ~ agricol. 2) Material inert (nisip, pietriş etc.) care, fiind amestecat cu ciment şi apă, se foloseşte la prepararea mortarului, a betonului. /<fr. agrégat
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGREGÁ vb. I. refl. (Despre molecule, corpuri etc.) A se uni într-un tot; a se alipi. [P.i. agreg. / < lat. aggregare, cf. fr. agréger].
(Dicţionar de neologisme)

AGREGÁT s.n. 1. Grup de maşini care lucrează în acelaşi timp ca un tot unitar. 2. Material inert (pietriş, nisip etc.) care se amestecă cu cimentul şi cu apa la prepararea betonului, mortarului, la anrocamente etc. 3. Component elementar al structurii solului, rezultat prin lipirea particulelor primare din sol. ♢ Agregat mineral = concreştere de minerale în diferite formaţii naturale. 4. Îngrămădire de organe pe o mică suprafaţă a unei plante. [Pl. -te. / cf. rus. agregat, fr. agrégat, lat. aggregatum – reunit].
(Dicţionar de neologisme)

AGREGÁT s.m. (Ieşit din uz) Profesor agregat = profesor universitar care şi-a obţinut titlul prin concurs, dar a rămas totuşi dependent de catedra altui profesor. [După fr. agrégé].
(Dicţionar de neologisme)

AGREGÁ vb. refl. (despre elemente) a se uni, a se alipi. (< fr. /s\'/agréger, lat. agregare)
(Marele dicţionar de neologisme)

AGREGÁT2 s. m. profesor ~ = (în unele ţări) titlu universitar conferit prin concurs colaboratorului, asociat la catedră unui profesor, autorizat să ţină lecţii din cursul acestuia. (după fr. agrégé)
(Marele dicţionar de neologisme)

AGREGÁT1 s. n. 1. ansamblu de lucruri aflate într-o conexiune. 2. grup de maşini care lucrează în acelaşi timp ca un tot unitar. 3. material inert (pietriş, nisip etc.) care se amestecă cu cimentul la prepararea betonului, mortarului etc. 4. component elementar al structurii solului. o ~ mineral = concreştere de minerale în diferite formaţii naturale. (< rus. agregat, /3/ fr. agrégat)
(Marele dicţionar de neologisme)

agregat s.m. invar. porc tăiat de Crăciun (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

!agregá (a se ~) (a-gre-) vb. refl., ind. prez. 3 se agrégă; conj. prez. 3 să se agrége
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

agregá vb. (sil. -gre-), ind. prez. 3 sg. şi pl. agrégă; conj. prez. 3 sg. şi pl. agrége
(Dicţionar ortografic al limbii române)

agregát (persoană) s. m. (sil. -gre-), pl. agregáţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

agregát (obiect) s. n. (sil. -gre-), pl. agregáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AGREGÁ vb. (TEHN.) a se alipi, a se reuni, a se uni. (Elementele unui tot se ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) agrega ≠ a (se) dezagrega
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ag agr agre agreg agrega

Cuvinte se termină cu literele: at gat egat regat gregat