ajun dex - definiţie, sinonime, conjugare

ajun

[Sinonime]
AJÚN, ajunuri, s.n. 1. Zi sau, p. ext., perioadă de timp care precede un eveniment. ♢ Loc. adv. În ajun = a) cu o zi (sau cu o seară) înainte; b) puţin timp înainte, foarte aproape (de)... 2. Faptul de a ajuna (1); post (negru). ♦ Zi în care se ajunează (1). – Ajuna (derivat regresiv).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AJÚN ~uri n. Zi sau perioadă de timp care precedă un eveniment. ♢ În ~ a) cu o zi sau cu o seară înainte; b) cu puţin timp înainte. /v. a ajuna
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ajún (ajúnuri), s.n. – 1. Post. – 2. Zi sau perioadă de timp care preced anumite sărbători care presupun post şi mai ales ajunul Crăciunului şi al Anului Nou. – 3. Zi sau periodă de timp care preced un eveniment în general. – Var. arjun. Mr. ağun „pe nemîncate, flămînd”, istr. jun. Lat. iaiūnus (formă reconstruită în mod ipotetic la Plaut; cf. Corominas, I, 344); probabil prin disimilare *aiūnus; cf. alb. ağenoj, v. napol. iagiuna, genov. zazun, fr. jeun, sp. ayuno, (este posibil ca fr. à jeun să reprezinte un mai vechi *ajeun, unde -a a fost înţeles ca prep.). În general ajun se explică drept der. postverbal de la ajuna, şi acesta ca rezultat al lat. *aiūnāre (Meyer, Alb. St., IV, 88; Philippide, O rămăşiţă, 16; Philippide, II, 645; Pascu, Beiträge, 16; Pascu, I, 29), de la eiūnāre (Diez, I, 214; Puşcariu 49; Candrea-Dens., 31; REW 4581; DAR), sau de la *ieiūnāre (Cipariu, Gram., 122). Der. ajuna, vb. (a ţine post); ajunat, s.n. (ajun, post); ajunător, adj. (care posteşte).
(Dicţionarul etimologic român)

ajún s. n., pl. ajúnuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

Moş-Ajún s. pr. n., art. Moş-Ajúnul
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AJÚN s. preziuă. (În ~ul plecării.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: aj aju

Cuvinte se termină cu literele: un jun