alimentară dex - definiţie, sinonime, conjugare
ALIMENTÁ, alimentez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A consuma sau a da să consume alimente; a (se) hrăni. 2. Tranz. şi refl. A (se) aproviziona. 3. Tranz. A furniza materiale, energie, utilaje etc. unor instituţii, întreprinderi etc. pentru asigurarea funcţionării sau activităţii acestora. – Din fr. alimenter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ALIMENTÁR, -Ă, alimentari, -e, adj. De alimente, privitor la alimente. ♢ Industrie alimentară = industrie care transformă materiile prime de origine animală şi vegetală în produse necesare hranei. ♢ Pensie alimentară = sumă de bani necesară întreţinerii unei persoane pe care cineva o plăteşte, lunar, în temeiul unei obligaţii stabilite prin lege sau prin hotărâre judecătorească; pensie de întreţinere. ♦ (Substantivat, f.) Băcănie. – Din fr. alimentaire, lat. alimentarius.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ALIMENT//Á ~éz tranz. 1) (fiinţe, plante) A trata cu alimente, pentru a menţine existenţa; a întreţine cu hrană; a hrăni. 2) (maşini, instalaţii, întreprinderi etc.) A asigura cu cele necesare pentru funcţionare sau pentru activitate; a aproviziona. ~ cu combustibil. /<fr. alimenter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALIMENTÁR ~ă (~i, ~e) Care ţine de alimente; propriu alimentelor. Regim ~. Produse ~e.Pensie ~ă sumă de bani pe care o plăteşte cineva unei persoane pe care este obligat s-o întreţină. /<fr. alimentaire, lat. alimentarius
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALIMENTÁR//Ă ~e f. Magazin în care se vând produse alimentare. /<fr. alimentaire, lat. alimentarius
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALIMENTÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) hrăni, a (se) nutri (cu alimente). ♦ tr. A întreţine, a menţine. 2. tr. A aproviziona cu ceva necesar traiului. ♦ A aproviziona, a da cele necesare pentru funcţionare (unui motor, unei maşini etc.). ♢ (Sport) A alimenta cu mingi = a pasa mingile (cuiva), a trimite mingile în direcţia unui jucător. [< fr. alimenter, cf. it. alimentare].
(Dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁR, -Ă adj. Referitor la alimente; care serveşte ca aliment. ♢ Pensie alimentară = sumă de bani pe care cineva o plăteşte (lunar) unei persoane pe care are obligaţia s-o întreţină. // s.f. Unitate comercială care vinde alimente. [Cf. fr. alimentaire].
(Dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁ vb. I. tr., refl. a (se) hrăni, a (se) nutri (cu alimente). II. tr. 1. a aproviziona cu ceva necesar traiului. 2. a furniza cele necesare pentru funcţionarea unui motor, a unei maşini etc. (< fr. alimenter, lat. alimentare)
(Marele dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁR, -Ă I. adj. referitor la alimente; care serveşte ca aliment. o pensie ~ă = sumă de bani pe care cineva o plăteşte (lunar) unei persoane pentru întreţinere. II. s. f. unitate comercială unde se vând alimente. (< fr. alimentaire, lat. alimentarius)
(Marele dicţionar de neologisme)

alimentá vb., ind. prez. 1 sg. alimentéz, 3 sg. şi pl. alimenteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

alimentár adj. m., pl. alimentári; f. sg. alimentáră, pl. alimentáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ALIMENTÁ vb. v. mânca.
(Dicţionar de sinonime)

ALIMENTÁ vb. v. întreţine, menţine.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: al ali alim alime alimen

Cuvinte se termină cu literele: ra ara tara ntara entara