alimentare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ALIMENTÁ, alimentez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A consuma sau a da să consume alimente; a (se) hrăni. 2. Tranz. şi refl. A (se) aproviziona. 3. Tranz. A furniza materiale, energie, utilaje etc. unor instituţii, întreprinderi etc. pentru asigurarea funcţionării sau activităţii acestora. – Din fr. alimenter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ALIMENTÁRE, alimentări, s.f. Acţiunea de a (se) alimenta şi rezultatul ei; hrănire, alimentaţie, nutriţie. – V. alimenta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ALIMENTÁR, -Ă, alimentari, -e, adj. De alimente, privitor la alimente. ♢ Industrie alimentară = industrie care transformă materiile prime de origine animală şi vegetală în produse necesare hranei. ♢ Pensie alimentară = sumă de bani necesară întreţinerii unei persoane pe care cineva o plăteşte, lunar, în temeiul unei obligaţii stabilite prin lege sau prin hotărâre judecătorească; pensie de întreţinere. ♦ (Substantivat, f.) Băcănie. – Din fr. alimentaire, lat. alimentarius.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ALIMENT//Á ~éz tranz. 1) (fiinţe, plante) A trata cu alimente, pentru a menţine existenţa; a întreţine cu hrană; a hrăni. 2) (maşini, instalaţii, întreprinderi etc.) A asigura cu cele necesare pentru funcţionare sau pentru activitate; a aproviziona. ~ cu combustibil. /<fr. alimenter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALIMENTÁR ~ă (~i, ~e) Care ţine de alimente; propriu alimentelor. Regim ~. Produse ~e.Pensie ~ă sumă de bani pe care o plăteşte cineva unei persoane pe care este obligat s-o întreţină. /<fr. alimentaire, lat. alimentarius
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALIMENTÁR//Ă ~e f. Magazin în care se vând produse alimentare. /<fr. alimentaire, lat. alimentarius
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALIMENTÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) hrăni, a (se) nutri (cu alimente). ♦ tr. A întreţine, a menţine. 2. tr. A aproviziona cu ceva necesar traiului. ♦ A aproviziona, a da cele necesare pentru funcţionare (unui motor, unei maşini etc.). ♢ (Sport) A alimenta cu mingi = a pasa mingile (cuiva), a trimite mingile în direcţia unui jucător. [< fr. alimenter, cf. it. alimentare].
(Dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁRE s.f. Acţiunea de a alimenta şi rezultatul ei; alimentaţie, aprovizionare. [< alimenta].
(Dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁR, -Ă adj. Referitor la alimente; care serveşte ca aliment. ♢ Pensie alimentară = sumă de bani pe care cineva o plăteşte (lunar) unei persoane pe care are obligaţia s-o întreţină. // s.f. Unitate comercială care vinde alimente. [Cf. fr. alimentaire].
(Dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁ vb. I. tr., refl. a (se) hrăni, a (se) nutri (cu alimente). II. tr. 1. a aproviziona cu ceva necesar traiului. 2. a furniza cele necesare pentru funcţionarea unui motor, a unei maşini etc. (< fr. alimenter, lat. alimentare)
(Marele dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁR, -Ă I. adj. referitor la alimente; care serveşte ca aliment. o pensie ~ă = sumă de bani pe care cineva o plăteşte (lunar) unei persoane pentru întreţinere. II. s. f. unitate comercială unde se vând alimente. (< fr. alimentaire, lat. alimentarius)
(Marele dicţionar de neologisme)

alimentá vb., ind. prez. 1 sg. alimentéz, 3 sg. şi pl. alimenteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

alimentáre s. f., g.-d. art. alimentării; pl. alimentări
(Dicţionar ortografic al limbii române)

alimentár adj. m., pl. alimentári; f. sg. alimentáră, pl. alimentáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ALIMENTÁ vb. v. mânca.
(Dicţionar de sinonime)

ALIMENTÁ vb. v. întreţine, menţine.
(Dicţionar de sinonime)

ALIMENTÁRE s. v. alimentaţie.
(Dicţionar de sinonime)

ALIMENTÁRE s. v. întreţinere, menţinere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: al ali alim alime alimen

Cuvinte se termină cu literele: re are tare ntare entare