alimentat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ALIMENTÁ, alimentez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A consuma sau a da să consume alimente; a (se) hrăni. 2. Tranz. şi refl. A (se) aproviziona. 3. Tranz. A furniza materiale, energie, utilaje etc. unor instituţii, întreprinderi etc. pentru asigurarea funcţionării sau activităţii acestora. – Din fr. alimenter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ALIMENT//Á ~éz tranz. 1) (fiinţe, plante) A trata cu alimente, pentru a menţine existenţa; a întreţine cu hrană; a hrăni. 2) (maşini, instalaţii, întreprinderi etc.) A asigura cu cele necesare pentru funcţionare sau pentru activitate; a aproviziona. ~ cu combustibil. /<fr. alimenter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALIMENTÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) hrăni, a (se) nutri (cu alimente). ♦ tr. A întreţine, a menţine. 2. tr. A aproviziona cu ceva necesar traiului. ♦ A aproviziona, a da cele necesare pentru funcţionare (unui motor, unei maşini etc.). ♢ (Sport) A alimenta cu mingi = a pasa mingile (cuiva), a trimite mingile în direcţia unui jucător. [< fr. alimenter, cf. it. alimentare].
(Dicţionar de neologisme)

ALIMENTÁ vb. I. tr., refl. a (se) hrăni, a (se) nutri (cu alimente). II. tr. 1. a aproviziona cu ceva necesar traiului. 2. a furniza cele necesare pentru funcţionarea unui motor, a unei maşini etc. (< fr. alimenter, lat. alimentare)
(Marele dicţionar de neologisme)

alimentá vb., ind. prez. 1 sg. alimentéz, 3 sg. şi pl. alimenteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ALIMENTÁ vb. v. mânca.
(Dicţionar de sinonime)

ALIMENTÁ vb. v. întreţine, menţine.
(Dicţionar de sinonime)

ALIMENTÁT adj. hrănit, nutrit. (Bine ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: al ali alim alime alimen

Cuvinte se termină cu literele: at tat ntat entat mentat