alivanta dex - definiţie, sinonime, conjugare

alivanta

ALIVÁNTA interj. (Astăzi rar) 1. Exclamaţie (glumeaţă) rostită când cade cineva. ♢ (Adverbial, în expr.) A da (sau a cădea, a veni etc. alivanta = a da (sau a cădea etc.) peste cap. 2. Pleacă! şterge-o! [Var.: alivánti interj.] – Probabil ngr. alla vanda („într-o parte, la o parte”).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

alivánta, adv. – Pe spate, cu picioarele în sus. It. alla banda, prin intermediul pronunţării ngr. ἄλλα βάντα, termen marinăresc, introdus în rom., probabil în sec. XVIII (Scriban; Iordan, BF, VI, 150). Este posibil să aparţină aceleiaşi familii şi alivancă, s.f. (turtă din mălai şi brînză); alivenci, s.f. pl. (dans tipic mold.); alivăni, vb. (a întoarce, a răsturna; a înmuia). Evoluţia acestor cuvinte nu este clară. Poate să se fi produs, la alivancă, o contaminare cu sl., cf. ceh. (na)liwanec „prăjitură în formă”, de la liti „a forma”; dar cuvintele sl. aduse de Cihac şi DAR nu constituie o explicaţie suficientă în sine. Bogrea, Dacor., III, 724 (şi Scriban) explică acest cuvînt prin sl. *olivenka, de la olivnij „în ulei”, care pare îndoielnic; tot Bogrea vede în alivăni un der. de la aliman.
(Dicţionarul etimologic român)

alivanta! interj. pleacă! (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

alivánta interj.
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: al ali aliv aliva alivan

Cuvinte se termină cu literele: ta nta anta vanta ivanta