altern dex - definiţie, sinonime, conjugare

altern

ALTÉRN, -Ă, alterne, adj. (În sintagmele) Unghiuri alterne (interne sau externe) = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate de o parte şi de alta a două drepte tăiate de o secantă. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) aşezate de o parte şi de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultură bazat pe alternarea culturilor. – Din fr. alterne, lat. alternus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ALTÉRN ~ă (~i, ~e) 1) (despre unghiuri) Care sunt formate în interiorul (sau în exteriorul) a două drepte paralele întretăiate de o secantă. 2) (despre frunze, flori) Care creşte de o parte şi de alta a tulpinii sau a ramurii la niveluri diferite. 3): Sistem ~ sistem care se bazează pe alternarea culturilor. /<fr. alterne, lat. alternus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALTÉRN, -Ă adj. Unghiuri alterne = unghiurile formate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă; frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) care cresc de o parte şi de alta a tulpinii sau a ramurilor unei plante la distanţe diferite; (agr.) sistem altern = sistem de agricultură bazat pe alternarea culturilor. [< fr. alterne, cf. lat. alternus].
(Dicţionar de neologisme)

ALTÉRN, -Ă adj. 1. unghiuri ĕ interne (sau externe) = unghiuri formate în interiorul (sau exteriorul) a două drepte paralele tăiate de o secantă. 2. (despre frunze, flori) care creşte de o parte şi de alta a tulpinii, a ramurilor, la niveluri diferite. (< fr. alterne, lat. alternus)
(Marele dicţionar de neologisme)

!altérn adj. m., pl. altérni; f. altérnă, pl. altérne
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

altérn adj. n., f. altérnă; pl. n. şi f. altérne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: al alt alte alter

Cuvinte se termină cu literele: rn ern tern ltern