alungi dex - definiţie, sinonime, conjugare
ALUNGÁ, alúng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva să părăsească un loc; a goni, a izgoni. 2. A se lua, a alerga după...; a fugări, a urmări. – Lat. *allongare (< longus).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ALUNGÍ, alungesc, vb. IV. 1. Refl. A se mări în lungime, a se lungi, a se întinde (subţiindu-se). ♦ A se subţia. 2. Tranz. A prelungi, a întinde. – După fr. allonger.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ALUNGÁ alúng tranz. 1) (fiinţe) A forţa să plece (în altă parte); a da afară; a fugări; a goni; a izgoni. 2) (fiinţe) A face să părăsească un loc, urmărind. 3) fig. (gânduri, stări sufleteşti etc.) A da la o parte; a înlătura. /<lat. allongare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

alungá (alúng, alungát), vb. – A îndepărta, a goni, a speria. Lat. allŏngāre (Puşcariu 71; Candrea-Dens., 1024; REW 1853; DAR); cf. it. allongare, cat. alunyar(se) şi lat. elongare › fr. éloigner. DAR şi REW consideră că este posibilă der. directă din ēlŏngāre. Cf. lung. – Der. alungat, adj. (îndepărtat, prigonit); alungător, adj. (care alungă; prigonitor).
(Dicţionarul etimologic român)

alungá vb., ind. prez. 1 sg. alúng, 3 sg. şi pl. alúngă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

alungí vb. → lungi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ALUNGÁ vb. 1. v. izgoni. 2. v. respinge. 3. v. surghiuni.
(Dicţionar de sinonime)

ALUNGÍ vb. 1. a (se) întinde, a (se) lungi, a (se) prelungi. (Ceva care se ~ în afară.) 2. a se subţia. (Parte a unui obiect care se ~ la un capăt.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A alunga ≠ a chema, a primi
(Dicţionar de antonime)

A alungi ≠ a scurta
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: al alu alun alung

Cuvinte se termină cu literele: gi ngi ungi lungi