aluzie dex - definiţie, sinonime, conjugare

aluzie

[Sinonime]
ALÚZIE, aluzii, s.f. Cuvânt, expresie, frază prin care se face o referire la o persoană, la o situaţie, la o idee, fără a o exprima direct. ♢ Expr. A face aluzie la cineva (sau la ceva) = a vorbi pe departe despre cineva (sau ceva); a viza. [Var.: (înv.) aluziúne s.f.] – Din fr. allusion, lat. allusio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ALÚZI//E ~i f. Cuvânt, expresie sau frază prin care se face indirect referire la cineva sau ceva. ~ discretă. [G.-D. aluziei; Sil. -zi-e] /<fr. allusion, lat. allusio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ALÚZIE s.f. Cuvânt, frază, expresie care evocă o persoană, un lucru sau o idee despre care nu se spune direct ceva. ♢ A face aluzie la cineva (sau la ceva) = a vorbi pe ocolite despre cineva (sau ceva). [Gen. -iei, var. aluziune s.f. / cf. fr. allusion, lat. allusio – glumă].
(Dicţionar de neologisme)

ALÚZIE s. f. 1. cuvânt, frază prin care se face o referire la o persoană, la o situaţie etc., fără a se exprima direct. 2. figură de stil constând în a exprima un lucru cu intenţia de a face să se înţeleagă altceva. (< fr. allusion, lat. allusio)
(Marele dicţionar de neologisme)

alúzie s. f. (sil. -zi-e), art. alúzia (sil. -zi-a), g.-d. art. alúziei; pl. alúzii, art. alúziile (sil. -zi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ALÚZIE s. (franţuzism) apropo, (înv.) cusur. (N-a făcut nici o ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: al alu aluz aluzi

Cuvinte se termină cu literele: ie zie uzie luzie