ambrazură dex - definiţie, sinonime, conjugare

ambrazură

AMBRAZÚRĂ, ambrazuri, s.f. 1. (Mil.) Deschizătură în pereţii unei fortificaţii, prin care se execută trageri cu tunul, cu mitraliera etc. 2. (Arhit.) Deschizătură lăsată în zid, în vederea montării unei uşi sau a unei ferestre. – Din fr. embrasure.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AMBRAZÚR//Ă ~i f. 1) Deschizătură în peretele unei fortificaţii prin care se trage cu armele de foc. 2) Loc gol lăsat într-un perete pentru a monta uşi sau ferestre. [Sil. am-bra-] /<fr. embrasure
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AMBRAZÚRĂ s.f. 1. Deschizătură practicată în pereţii unei fortificaţii pentru a permite tragerea cu armele de foc. 2. Deschizătură într-un zid în care se montează o uşă sau o fereastră. ♦ Deschidere practicată într-un unghi care să permită (în cazul unei ferestre) evazarea interioară pentru un iluminat mai bun sau (în cazul unui portal) evazarea exterioară cu mai multă lărgime intrării. [< fr. embrasure].
(Dicţionar de neologisme)

AMBRAZÚRĂ s. f. 1. deschizătură în peretele unei fortificaţii, într-un blindaj, care permite tragerea cu armele de foc. 2. deschizătură redusă într-un zid, în care se montează o uşă sau o fereastră. (< fr. embrasure)
(Marele dicţionar de neologisme)

ambrazúră s. f., g.-d. art. ambrazúrii; pl. ambrazúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: am amb ambr ambra ambraz

Cuvinte se termină cu literele: ra ura zura azura razura