amenajare dex - definiţie, sinonime, conjugare
AMENAJÁ, amenajez, vb. I. Tranz. 1. (Despre case, terenuri, grădini, interioare de locuit etc.) A aranja, a organiza în vederea unei anumite utilizări. 2. A realiza o amenajare (2). – Din fr. aménager.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AMENAJÁRE, amenajări, s.f. 1. Acţiunea de a amenaja şi rezultatul ei. 2. Ansamblul de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse şi utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. ♢ Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acţunilor dăunătoare ale unui curs de apă şi pentru valorificarea resurselor lui potenţiale. – V. amenaja.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A AMENAJ//Á ~éz tranz. 1) (terenuri, case, interioare etc.) A face mai confortabil. 2) (procese de producţie) A organiza în aşa fel, încât să se poată obţine o productivitate optimă. /<fr. aménager
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AMENAJ//ÁRE ~ări f. 1) v. A AMENAJA. 2): ~ hidraulică sistem de lucrări având ca scop prevenirea acţiunilor dăunătoare ale unui curs de apă şi valorificarea resurselor lui potenţiale. [G.-D. amenajării] /v. a amenaja
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AMENAJÁ vb. I tr. A orândui, a dispune, a întocmi într-un anumit scop; a aranja. ♦ A organiza astfel punerea în valoare a pădurilor încât să se realizeze o productivitate optimă. [P.i. 4 -jăm, ger. -jind. / < fr. aménager].
(Dicţionar de neologisme)

AMENAJÁRE s.f. Acţiunea de a amenaja; organizare, întocmire raţională. ♢ Amenajarea pădurilor = îngrijire raţională a pădurilor. ♦ Sistem de lucrări în vederea utilizării apelor. [< amenaja].
(Dicţionar de neologisme)

AMENAJÁ vb. tr. 1. a dispune, a aranja într-un anumit scop; a face mai confortabil (un spaţiu). 2. a realiza o amenajare (2, 3). (< fr. aménager)
(Marele dicţionar de neologisme)

AMENAJÁRE s. f. 1. acţiunea de a amenaja; organizare. 2. totalitatea lucrărilor care urmăresc combaterea acţiunilor dăunătoare sau valorificarea potenţialului unui curs de apă. 3. îngrijire raţională pentru punerea în valoare a pădurilor. (< amenaja)
(Marele dicţionar de neologisme)

amenajá vb., ind. prez. 1 sg. amenajéz, 3 sg. şi pl. amenajeáză, 1 pl. amenajăm, conj. prez. 3 sg. şi pl. amenajéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

amenajáre s. f., g.-d. art. amenajării; pl. amenajări
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: am ame amen amena amenaj

Cuvinte se termină cu literele: re are jare ajare najare