amfiteatru dex - definiţie, sinonime, conjugare

amfiteatru

AMFITEÁTRU, amfiteatre, s.n. 1. (În arhitectura greco-romană) Edificiu destinat jocurilor publice, de formă circulară sau ovală, de obicei neacoperit, având la mijloc o arenă înconjurată de trepte (gradene) şi tribune pentru public. ♢ Loc. adj. şi adv. În amfiteatru = (în plan) înclinat, în trepte. 2. Sală de cursuri, de spectacole etc. cu locurile aşezate în trepte sau pe un plan înclinat. 3. Configuraţie a unor terenuri muntoase sau deluroase în etaje circulare. – Din fr. amphithéâtre, lat. amphitheatrum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AMFITEÁTR//U ~e n. 1) (în antichitatea greco-romană) Edificiu circular pentru jocurile publice cu arenă în mijloc. 2) Sală (de curs) cu locurile aşezate în plan înclinat. 3) Configurare a unor terenuri deluroase sau muntoase în formă de etaje circulare. [Sil. -tea-tru] /<lat. amphitheatrum, fr. amphithéâtre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AMFITEATRU, revistă literară şi artistică. Apare lunar, la Bucureşti, din 1966. A promovat valoroşi scriitori şi critici tineri. Din 1990, serie nouă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AMFITEÁTRU s.n. 1. (Ant.) Vastă incintă circulară, având o arenă în mijloc, înconjurată de trepte şi tribune unde şedeau spectatorii în timpul jocurilor publice. 2. Sală (de curs sau de spectacole) cu locurile aşezate în plan înclinat. 3. Configuraţie a unor terenuri dispuse în etaje circulare. [Pron. -fi-te-a-. / cf. fr. amphithéâtre, lat. amphiteatrum, gr. amphitheatron].
(Dicţionar de neologisme)

AMFITEÁTRU s. n. 1. (la greci şi la romani) edificiu de formă circulară sau elipsoidală, (neacoperit), dintr-o arenă înconjurată de trepte şi tribune, în timpul jocurilor publice. 2. sală de curs, conferinţe cu locurile în plan înclinat sau în trepte. 3. configuraţie a unor terenuri dispuse în etaje circulare. (< fr. amphithéâtre, lat. amphiteatrum, gr. amphitheatron)
(Marele dicţionar de neologisme)

amfiteátru s. n. → teatru
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: am amf amfi amfit amfite

Cuvinte se termină cu literele: ru tru atru eatru teatru