amplificat dex - definiţie, sinonime, conjugare
AMPLIFICÁ, amplífic, vb. I. Tranz. şi refl. A da sau a căpăta amploare, a (se) mări, a (se) lărgi, a (se) dezvolta (din punct de vedere cantitativ, intensiv etc.) – Din lat. amplificare, fr. amplifier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A AMPLIFICÁ amplífic tranz. 1) A face să se amplifice. 2) (valori electrice, acustice, optice) A spori în intensitate; a intensifica; a înteţi; a mări. [Sil. am-pli-] /<lat. amplificare, fr. amplifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE AMPLIFICÁ se amplífică intranz. (despre procese, fenomene) A deveni mai puternic; a creşte în intensitate; a se intensifica; a înteţi; a se mări. /<lat. amplificare, fr. amplifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AMPLIFICÁ vb. I 1. tr., refl. A (se) mări, a (se) dezvolta; a (se) lărgi, a da sau a căpăta amploare. ♦ A forma o fracţie de aceeaşi valoare cu fracţia dată prin înmulţirea numărătorului şi a numitorului cu acelaşi număr. 2. tr. A intensifica, a mări (valori electrice, acustice, optice). [P.i. amplific, 3, 6 -că. [< lat. amplificare – a mări, cf. it. amplificare, fr. amplifier].
(Dicţionar de neologisme)

AMPLIFICÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) mări, a (se) dezvolta; a (se) intensifica. 2. (mat.) a forma o fracţie de aceeaşi valoare cu fracţia dată prin înmulţirea numărătorului şi a numitorului cu acelaşi număr. II. tr. a intensifica, a mări (valori electrice, acustice, optice). (< lat. amplificare, fr. amplifier)
(Marele dicţionar de neologisme)

amplificá vb., ind. prez. 1 sg. amplífic, 3 sg. şi pl. amplífică
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AMPLIFICÁ vb. 1. v. intensifica. 2. a (se) intensifica, a (se) întări, a (se) mări, a (se) potenţa. (A ~ valoarea unei mărimi fizice.) 3. v. adânci.
(Dicţionar de sinonime)

AMPLIFICÁT adj. crescut, intensificat, întărit, mărit, potenţat, sporit. (O valoare fizică mult ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A amplifica ≠ a diminua, a reduce
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: am amp ampl ampli amplif

Cuvinte se termină cu literele: at cat icat ficat ificat