amprentă dex - definiţie, sinonime, conjugare
AMPRÉNTĂ, amprente, s.f. Imagine a unui obiect întipărită prin presare pe o suprafaţă (plastică). ♢ Amprente digitale = urme lăsate de degete pe o suprafaţă şi care servesc la identificarea autorului unei infracţiuni. Amprentă vocală = ansamblu al particularităţilor vocale specifice unui individ. ♦ Fig. Urmă lasată de o idee, de o stare psihică etc. – Din fr. empreinte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AMPRÉNT//Ă ~e f. 1) Urmă lăsată de un obiect pe o suprafaţă plastică. ♢ ~e digitale urme lăsate de neregularităţile pielii de pe buricele degetelor. 2) fig. Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică, de o boală. ~a timpului. [G.-D. amprentei; Sil. am-pren-] /<fr. empreinte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AMPRÉNTĂ s.f. Urmă lăsată de un obiect (prin apăsare pe o suprafaţă plastică). ♢ (La pl.) Amprente digitale = semne care reproduc neregularităţile pielii de pe buricele degetelor mâinii. ♦ (Fig.) Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică, de o boală etc. [< fr. empreinte].
(Dicţionar de neologisme)

AMPRENTÁ vb. I tr. A lua amprentele cuiva. ♦ intr. A lăsa o marcă; a marca profund. [< fr. empreindre, după amprentă].
(Dicţionar de neologisme)

AMPRÉNTĂ s. f. 1. urmă lăsată de un obiect prin apăsare. o (pl.) ĕ digitale = urmele lăsate de vârfurile degetelor pe ceva. 2. mulaj al maxilarului sau al unei părţi din acesta servind pentru lucrarea protezelor dentare. 3. (fig.) urmă lăsată de o idee, de o stare psihică etc. (< fr. empreinte)
(Marele dicţionar de neologisme)

AMPRENTÁ vb. I. tr. 1. a lua amprentele cuiva. 2. a imprima într-o masă plastică o parte a maxilarului în vederea confecţionării unei proteze dentare. II. intr. a marca profund. (după fr. empreindre)
(Marele dicţionar de neologisme)

ampréntă s. f., g.-d. art. ampréntei; pl. amprénte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

amprentá vb., ind. prez. 1 sg. amprentéz, 3 sg. şi pl. amprenteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AMPRÉNTĂ s. v. atribut, calitate, caracter, caracteristică, însuşire, întipărire, notă, particularitate, proprietate, semn, specific, tipar, trăsătură, urmă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: am amp ampr ampre ampren

Cuvinte se termină cu literele: ta nta enta renta prenta