anghină dex - definiţie, sinonime, conjugare

anghină

[Sinonime]
ANGHÍNĂ, anghine, s.f. 1. Inflamaţie a faringelui şi a amigdalelor care împiedică înghiţirea şi respiraţia. 2. (În sintagma) Anghină pectorală = boală care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii şi prin accese de asfixie şi care se datorează unor alterări funcţionale sau anatomice ale arterelor coronare. [Var.: angínă s.f.] – Din fr. angine, lat. angina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ANGHÍNĂ f. Inflamaţie a faringelui şi a amigdalelor. ♢ ~ pectorală boală care se manifestă prin dureri în regiunea inimii şi prin accese de sufocare. [G.-D. anghinei; Var. angină] /<fr. angine, lat. angina
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

anghínă, s.f. – Nanchin, ţesătură de bumbac. De la Nankin, oraş din China, prin intermediul pronunţării ngr. (Hasdeu 1200). Este cuvînt înv., astăzi se foloseşte mai mult nankin, din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

ANGHÍNĂ s.f. 1. Inflamaţie a mucoasei din fundul gâtului sau a faringelui, însoţită de greutatea de a înghiţi. 2.Anghină pectorală = afecţiune caracterizată prin accese de sufocare şi prin dureri în regiunea inimii. [Pl. -ne, var. angină s.f. / < fr. angine, cf. germ. Angine, lat. angina < angere – a înăbuşi].
(Dicţionar de neologisme)

ANGHÍNĂ/ANGÍNĂ s. f. 1. inflamaţie a mucoasei din fundul gâtului sau a faringelui, însoţită de greutatea de a înghiţi; angor. 2. ~ pectorală = afecţiune caracterizată prin accese de sufocare şi dureri în regiunea inimii. (< fr. angine, lat. angina)
(Marele dicţionar de neologisme)

anghínă/angínă s. f., g.-d. art. anghínei/angínei; pl. anghíne/angíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

anghínă s.f. (înv. şi reg.) pânză groasă de cânepă; nanchin
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
ANGHÍNĂ s. 1. (înv.) coracă. 2. anghină difterică v. difterie.
(Dicţionar de sinonime)

ANGHÍNĂ s. v. scarlatină.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: an ang angh anghi anghin

Cuvinte se termină cu literele: na ina hina ghina nghina