ansă dex - definiţie, sinonime, conjugare

ansă

ansă ansa
ÁNSĂ, anse, s.f. 1. Toartă curbată în formă de arc la un vas, la un coş etc. 2. Formaţie anatomică în formă de toartă sau de laţ. 3. Fir de platină terminat cu un laţ, care serveşte la însămânţări de germeni în diferite medii de cultură. – Din fr. anse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ANSA (Agenţia Nazionale Stampa Associata), agenţie de presă italiană. Înfiinţată în 1945, cu sediul central la Roma. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

ÁNSĂ s.f. 1. Toartă de care se prinde un vas, un coş etc. 2. Fir de platină sau de nichelină în formă de laţ, care serveşte la recoltarea sau la însămânţarea microorganismelor. 3. Formaţie anatomică în formă de toartă. 4. Intrând al mării, îngust şi adăpostit. / < fr. anse, cf. lat. ansa].
(Dicţionar de neologisme)

ÁNSĂ s. f. 1. toartă de care se prinde un vas, un coş etc. 2. fir de platină sau de nichelină în formă de laţ, care serveşte la recoltarea sau la însămânţarea microorganismelor. 3. formaţie anatomică în formă de toartă. 4. depresiune profundă a liniei malurilor mării, formând un golf larg. 5. retragere a malului unui râu datorită eroziunii. (< fr. anse, lat. ansa)
(Marele dicţionar de neologisme)

ánsă s. f., g.-d. art. ánsei; pl. ánse
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

ánsă s. f., g.-d. art. ánsei; pl. ánse
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: an ans

Cuvinte se termină cu literele: sa nsa