antrenare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ANTRENÁ, antrenez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A (se) pregăti prin exerciţii metodice (fizice, tactice, tehnice, psihologice şi teoretice) pentru a obţine cele mai bune rezultate într-o activitate sportivă. 2. Tranz. şi refl. A atrage sau a se lăsa atras într-o acţiune, într-o discuţie etc.; a (se) înflăcăra. 3. Tranz. A trage după sine, a pune în mişcare, a mişca un organ de maşină sau o maşină. ♦ A deplasa un material (solid, lichid sau gazos) cu ajutorul unui fluid în mişcare. – Din fr. entrainer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ANTRENÁRE, antrenări, s.f. Acţiunea de a (se) antrena. – V. antrena.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ANTREN//Á ~éz tranz. 1) (persoane, echipe, animale) A pregăti prin exerciţii speciale, pentru a obţine performanţă sportivă. 2) (maşini sau organe de maşină) A pune în mişcare. 3) A determina prin diverse mijloace să participe la o acţiune; a atrage. ~ într-o afacere nesăbuită. 4) A face să se antreneze. /<fr. entrainer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ANTREN//Á mă~éz intranz. A se pregăti pentru o activitate sportivă. /<fr. entrainer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

antrená (-néz, -át), vb. – A pregăti prin exerciţii. Fr. entrainer. – Der. (din fr.) antren, s.m. (galicism: foc, căldură, animaţie); antrenament, s.n.; antrenor, s.m.
(Dicţionarul etimologic român)

ANTRENÁ vb. I. tr., refl. A(-şi) conserva şi dezvolta însuşirile fizice prin exerciţii metodice. 2. tr. A atrage, a stimula (într-o discuţie, într-o acţiune etc.). 3. tr. A trage după sine, a pune în mişcare, a mişca. 4. refl. A se înflăcăra. [< fr. entraîner].
(Dicţionar de neologisme)

ANTRENÁRE s.f. Acţiunea de a (se) antrena. [< antrena].
(Dicţionar de neologisme)

ANTRENÁ vb. I. tr., refl. a(-şi) conserva şi dezvolta însuşirile fizice prin exerciţii metodice. II. tr. 1. a atrage, a stimula (într-o discuţie, acţiune etc.). 2. a trage după sine, a pune în mişcare. III. refl. a se înflăcăra. (< fr. entraîner)
(Marele dicţionar de neologisme)

antrená vb., ind. prez. 1 sg. antrenéz, 3 sg. şi pl. antreneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

antrenáre s. f., g.-d. art. antrenări; pl. antrenării
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ANTRENÁ vb. 1. v. mobiliza. 2. a împinge, a târî. (Îl ~ în acţiuni nesăbuite.) 3. (fig.) a se ambala, a se aprinde, a se înfierbânta, a se înflăcăra. (Se ~ într-o discuţie.)
(Dicţionar de sinonime)

ANTRENÁRE s. v. mobilizare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: an ant antr antre antren

Cuvinte se termină cu literele: re are nare enare renare