antrepriză dex - definiţie, sinonime, conjugare

antrepriză

[Sinonime]
ANTREPRÍZĂ, antreprize s.f. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcţii etc.; lucrarea propriu-zisă. ♢ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Din fr. entreprise.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ANTREPRÍZ//Ă ~e f. 1) Sistem de organizare şi executare a unor lucrări de construcţii pe bază de contract de către o întreprindere specializată. 2) Întreprindere care execută aceste lucrări. 3) Lucrare executată de o astfel de întreprindere. [G.-D. antreprizei; Sil. an-tre-pri-] /<fr. entreprise
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

antrepríză (antrepríze), s.f. – Întreprindere comercială. Fr. entreprise. – Der. antreprenor, s.m., din fr. entrepreneur. Cf. întreprinde.
(Dicţionarul etimologic român)

ANTREPRÍZĂ s.f. Formă de organizare şi de executare a construcţiilor capitale de către o organizaţie specială de construcţii; întreprindere comercială sau industrială care preia executarea de lucrări (mari) al căror preţ este plătit cu anticipaţie după un deviz întocmit dinainte; lucrare făcută de o astfel de întreprindere. ♢ A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. [< fr. entreprise].
(Dicţionar de neologisme)

ANTREPRÍZĂ s. f. 1. sistem de executare a lucrărilor de construcţii-montaj, în care preţurile unitare pe care beneficiarul urmează să le plătească constructorului se stabilesc prin deviz întocmit dinainte. 2. întreprindere care execută lucrări de antrepriză (1). (< fr. entreprise)
(Marele dicţionar de neologisme)

antrepríză s. f. (sil. -pri-), pl. antrepríze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ANTREPRÍZĂ s. (înv.) podrad. (~ condusă de un antreprenor.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: an ant antr antre antrep

Cuvinte se termină cu literele: za iza riza priza epriza