apare dex - definiţie, sinonime, conjugare
APĂREÁ, apár, vb. II. Intranz. 1. A se arăta în faţa cuiva, a deveni vizibil cuiva, a se ivi; a lua naştere. ♦ A se arăta (cuiva) sub o anumită înfăţişare, a lua (pentru cineva) un anumit aspect. 2. (Despre publicaţii) A ieşi de sub tipar. [Var.: apáre vb. III.] – Din lat. apparere (după părea).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A APĂREÁ apár intranz. 1) A-şi face brusc apariţia; a se lăsa văzut pe neaşteptate; a se ivi; a se arăta; a se isca. 2) A lua naştere. Astfel a apărut lumea vegetală. 3) (despre publicaţii) A ieşi de sub tipar. /<lat. apparere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

apăreá (-ár, -rút), vb. – A se ivi, a se arăta; a lua naştere. Format pe baza lui părea, ca în modelul fr. apparaître faţă de paraître (sec. XIX); cf. sp. aparacer. Este frecventă tendinţa de a asimila vb. cu conj. III (a apare). Der. aparent, adj.; aparenţă, s.f.; apariţie,, s.f., toate din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

apáre (= apărea) vb. (model de flexiune 604)
(Dictionnaire morphologique de la langue roumaine)

APĂREÁ vb. II. intr. 1. A se ivi, a lua naştere. ♦ A părea. 2. A ieşi de sub tipar. [< lat. apparere, după părea].
(Dicţionar de neologisme)

apăreá vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. apár, 3 sg. apáre, 1 pl. apărém; conj. prez. 3 sg. şi pl. apáră; part. apărút
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
APĂREÁ vb. 1. a se arăta, a se ivi, a se vedea, a se zări, (italienism înv.) a spunta. (Nu ~ cu săptămânile la bibliotecă.) 2. a se arăta, a se ivi, a pica, (înv. şi reg.) a se scociorî, (înv.) a se sfeti. (Atunci a ~ şi el.) 3. v. înfăţişa. 4. a se arăta, a se ivi, (înv.) a mijloci, (fig.) a încolţi, a se înfiripa, a înflori, a se naşte. (Un zâmbet ~ pe faţa lui.) 5. a se arăta, a se ivi, a se înfăţişa, a se revela, (înv. şi pop.) a se dezveli. (Câmpia ~ în toată splendoarea ei.) 6. a se arăta, a ieşi, a se ivi. (A ~ iarba.) 7. a-i da, a-i ieşi. (Copacului i-au ~ frunzele.) 8. v. răsări. 9. a se arăta, a se ivi, a miji, (reg.) a (se) iţi, a (se) slomni. (Au ~ zorii.) 10. v. stârni. 11. v. produce. 12. a se declara, a se ivi. (A ~ o epidemie.) 13. a ieşi, a se publica, a se tipări. (A~ un nou dicţionar.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A apărea ≠ a (se) scufunda, a dispărea, a (se) ascunde, a (se) pierde, a pieri, a muri
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ap apa apar

Cuvinte se termină cu literele: re are pare