apendice dex - definiţie, sinonime, conjugare

apendice

[Sinonime]
APÉNDICE, apendice, s.n. 1. Mică prelungire a tubului intestinal, în partea de jos a cecului. 2. Parte secundară a unui obiect, care se prezintă ca o prelungire sau ca o completare a acestuia. 3. Adaos, anexă, supliment la o publicaţie. 4. (Fon.) Element fonic suplimentar care însoţeşte articulaţia unui sunet. [Acc. şi: apendíce] – Din fr. appendice, lat. appendix, -icis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

APÉNDICE ~ n. 1) Mică prelungire a tubului intestinal în partea de jos a cecului. 2) Parte suplimentară la o publicaţie; anexă. 3) Ceea ce constituie o completare a unui lucru, a unui organ sau a unei acţiuni principale. /<fr. appendice, lat. appendix, ~icis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

APÉNDICE s.n. 1. Parte a unui lucru, a unui organ etc., care se prezintă ca o prelungire, ca o completare a acestuia. ♦ Element fonic suplimentar care însoţeşte articulaţia unui sunet. 2. Prelungire a intestinului gros, care porneşte de la cec. ♦ Parte lipită de un organ. 3. Supliment, adaos la o lucrare; anexă. [Acc. şi apendíce, pl. -ce, (s.m.) -ci. / < fr., it. appendice, cf. lat. appendix – adaus, ceva atârnat].
(Dicţionar de neologisme)

APÉNDICE/APENDÍCE s. n. 1. prelungire a intestinului gros, care porneşte de la cec2. 2. organ al unor aparate anatomice la artropode, arahnide, crustacee etc. 3. parte a unui lucru ca o prelungire a acestuia. ♢ element fonic suplimentar care însoţeşte articulaţia unui sunet. 4. supliment, adaos la o lucrare; anexă. (< fr. appendice, lat. appendix)
(Marele dicţionar de neologisme)

apéndice s. n., pl. apéndice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
APÉNDICE s. v. adaos.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ap ape apen apend apendi

Cuvinte se termină cu literele: ce ice dice ndice endice