aperitiv dex - definiţie, sinonime, conjugare

aperitiv

[Sinonime]
APERITÍV, aperitive, s.n. 1. Gustare care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare) 2. Băutură alcoolică consumată înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). – Din fr. apéritif, lat. aperitivus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

APERITÍV ~e n. 1) Gustare care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). 2) Băutură alcoolică consumată înainte de masă. /<fr. apéritif, lat. aperitivus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

aperitív (aperitíve),1. Băutură alcoolică ce se serveşte înainte de masă. – 2. Gustare, mezelic. Fr. apéritif. Întrucît există obiceiul de a însoţi băutura cu cîte un sandviş, în limba curentă aperitiv înseamnă mai curînd gustarea, mezelicul care se servesc împreună cu băutura.
(Dicţionarul etimologic român)

APERITÍV s.n. Gustare luată înainte de masă pentru a stimula pofta de mâncare. [< fr. apéritif, cf. lat. aperitivus < aperire – a deschide].
(Dicţionar de neologisme)

APERITÍV s. n. gustare (sau băutură) înainte de masă. (< fr. apéritif, lat. aperitivus)
(Marele dicţionar de neologisme)

aperitiv, aperitive, s.n. (intl.) palme date la începutul unei bătăi (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

aperitív s. n., pl. aperitíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)

APERITÍV s.n. Băutură alcoolică servită înainte de masă, pentru deschiderea apetitului; fr., engl. aperitif; germ. Aperitif; it. aperitivo. Din categoria aperitivelor fac parte băuturi elaborate pe bază de vin (Dubonnet, vermuturi) sau alcool (bitter-uri, genţiane) cu adaos de plante sau esenţe, având gust amărui, precum şi rachiuri pe bază de cereale, de fructe sau de plante (whisky, gin, ţuică, tequila). Ca termen de specialitate, aperitiv este întotdeauna o băutură, iar felul de mâncare servit înainte de masă se numeşte gustare.
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
APERITÍV s. gustare, mezelic, (înv.) zacuscă. (A luat un ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ap ape aper aperi aperit

Cuvinte se termină cu literele: iv tiv itiv ritiv eritiv