aplicație dex - definiţie, sinonime, conjugare

aplicație

[Sinonime]
APLICÁŢIE, aplicaţii, s.f. 1. Faptul de a aplica (1). ♢ Ceea ce se aplică (1); p. ext. obiect, lucru care rezultă din aplicarea aceasta. 2. Faptul de a aplica (2), de a pune în practică. 3. Fig. Aptitudine, talent, înclinaţie. – Din fr. application.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

APLICÁŢI//E ~i f. 1) Punere în practică. 2) Dantelă sau bucată de stofă care se aplică ca ornament pe o haină. 3) fig. Atracţie înnăscută pentru o anumită activitate; aptitudine; înclinaţie; vocaţie; predispoziţie. [G.-D. aplicaţiei; Sil. a-pli-ca-ţi-e] /<lat. applicatio, ~onis, fr. application
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

APLICÁŢIE s.f. 1. Punere în practică ; aplicare. ♦ Punct de aplicaţie = punct în care se exercită o forţă asupra unui corp. ♦ (Mil.) Exerciţiu de punere în practică a prescripţiilor regulamentelor în cadrul unei teme oarecare. 2. Dantelă, bucată de stofă brodată etc. aplicată pe un material. 3. (Fig.) Aptitudine, talent. [Gen. -iei, var. aplicaţiune s.f. / cf. fr. application, it. applicazione, lat. applicatio].
(Dicţionar de neologisme)

APLICÁŢIE s. f. 1. punere în practică; aplicare. o punct de ~ = punct în care se exercită o forţă asupra unui corp; şcoală de ~ = instituţie şcolară ataşată pe lângă o instituţie de pregătire a cadrelor, în care se face practică pedagogică. ♢ (mil.) formă de pregătire a comandamentelor şi trupelor prin rezolvarea unor situaţii de luptă ipotetice. 2. (fig.) aptitudine, talent. (< fr. application, lat. applicatio)
(Marele dicţionar de neologisme)

aplicaţie, aplicaţii, s.f. (stud.) cerere-tip sau formular completat în vederea participării la un concurs organizat pentru acordarea sau ocuparea unor posturi vacante (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

aplicáţie s. f. (sil. -pli-, -ţi-e), art. aplicáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. aplicáţiei; pl. aplicáţii, art. aplicáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
APLICÁŢIE s. 1. v. aplicare. 2. v. funcţie. 3. v. aptitudine.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ap apl apli aplic aplica

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie catie icatie