apropiat dex - definiţie, sinonime, conjugare
APROPIÁ, aprópii, vb. I. I. Refl. A se deplasa în spaţiu (tot) mai aproape de ceva sau de cineva. ♢ Expr. A nu te putea apropia de cineva = a nu reuşi să vorbeşti sau să te înţelegi cu cineva. A nu te putea apropia de ceva = a nu putea să obţii, să cumperi ceva (din cauza scumpetei). ♦ Tranz. A duce, a aduce, a aşeza mai aproape de ceva sau de cineva. II. Refl. A fi, a se afla aproape de un anumit interval de timp, de un moment anumit etc. Se apropie noaptea. ♦ A ajunge aproape de o anumită vârstă. III. Fig. 1. Refl. A avea însuşiri sau trăsături asemănătoare, comune. 2. Tranz. şi refl. A-şi face prieten pe cineva sau a se împrieteni cu cineva. [Pr.: -pi-a] – Lat. appropiare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

APROPIÁT, -Ă, apropiaţi, -te, adj. 1. Care se află aproape (în spaţiu sau în timp) de ceva sau de cineva. 2. Fig. Care se bucură de încrederea sau de prietenia (deosebită a) cuiva. [Pr.: -pi-at] – V. apropia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A APROPIÁ aprópii tranz. 1) A face să se apropie. 2) A muta mai aproape (de ceva sau de cineva). ~ maşina de poartă. [Sil. a-pro-pi-a] /<lat. appropiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE APROPIÁ mă aprópii intranz. 1) A se deplasa sau a se situa mai aproape (de cineva sau de ceva). ~ de foc. ♢ A nu se putea apropia de ceva a fi inaccesibil ceva pentru cineva. A nu se putea apropia de cineva a nu putea găsi limbă comună cu cineva; a nu se putea înţelege cu cineva. 2) A veni în curând; a fi aproape; a cădea. Vara se apropie. 3) A ajunge aproape de un anumit moment; a fi pe punctul de atingere. ~ de rezultatul scontat. 4) fig. (despre persoane) A stabili relaţii apropiate; a deveni prieten (cu cineva); a se împrieteni. 5) fig. A avea trăsături comune; a fi deopotrivă; a se asemăna; a semăna; a se potrivi. /<lat. appropiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

APROPIÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A APROPIA şi A SE APROPIA. 2) Care se află în relaţii de prietenie; care se bucură de încrederea deplină a cuiva. /v. a (se) apropia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

apropiá (-íi, apropiát), vb. – 1. A se deplasa (tot) mai aproape de ceva sau cineva. – 2. A intra în legătură, a aborda pe cineva. – 3. A pune împreună. – 4. A pune aproape spre a compara, a confrunta. – Mr. aprok’u, mr. prok’u. Lat. apprŏpiāre, care a ajuns să se confunde cu apprŏpinquāre (Puşcariu 102; Candrea-Dens., 66; REW 557; DAR); cf. sard. approbiare, v. prov. apropchar, fr. fr. approcher (› it. approcciare). Cf. aproape.
(Dicţionarul etimologic român)

a se apropia concertul expr. (intl.) a se ajunge la o înţelegere în privinţa unei lovituri (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

apropiá (a fi sau a ajunge aproape) vb. (sil. -pro-pi-a), ind. şi conj. prez. 1 şi 2 sg. aprópii, 3 sg. şi pl.aprópie (sil. -pi-e), 1 pl. apropiém; ger. apropiínd (sil. -pi-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
APROPIÁ vb. 1. a veni. (~-te să te îmbrăţişez.) 2. a strânge. (~-ţi picioarele!) 3. v. compara. 4. v. semăna. *5. v. ataşa.
(Dicţionar de sinonime)

APROPIÁT adj. 1. v. des. 2. v. strâns. 3. v. asemănător. 4. bun, intim. (Prieten ~.) 5. intim, strâns. (Relaţii ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) apropia ≠ a (se) depărta, a (se) îndepărta
(Dicţionar de antonime)

A apropia ≠ a distanţa, a înstrăina
(Dicţionar de antonime)

A se apropia ≠ a (se) distanţa
(Dicţionar de antonime)

Apropiat ≠ depărtat, îndepărtat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ap apr apro aprop apropi

Cuvinte se termină cu literele: at iat piat opiat ropiat