apune dex - definiţie, sinonime, conjugare
APÚNE, pers. 3 apúne, vb. III. Intranz. (Despre aştri) A dispărea sub orizont; a asfinţi, a scăpăta. ♦ Fig. A-şi pierde întreaga strălucire, putere, faimă etc., a dispărea pentru totdeauna. ♢ (Fam.; în expr.) A(-i) apune steaua (cuiva) = a-şi pierde poziţia, faima; a decădea. – Lat. apponere.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A APÚNE pers. 3 apúne intranz. 1) (despre aştri) A se lăsa spre sau după orizont; a asfinţi; a coborî; a scăpăta. 2) fig. A ajunge într-o stare inferioară celei precedente; a fi în declin; a decădea; a degenera; a regresa. 3) fig. A înceta de a mai trăi; a se stinge din viaţa; a muri; a deceda; a răposa; a se sfârşi. /<lat. apponere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

apúne (apún, apús), vb. – 1. (Despre soare şi aştri) A asfinţi, a scăpăta. – 2. A decădea, a fi în declin. – 3. A pieri, a muri. – Mr. apun. Lat. appōnĕre „a împreuna” (Şeineanu, Semasiol., 181; Puşcariu 104; Candrea-Dens., 1462; REW 551; DAR); cf., cu alte sensuri, it. apporre, v. prov. apondre, v. sp. aponer, port. apôr. Semantismul rom. se explică printr-o fază intermediară „a (se) pune sub” sau „a coborî”, care se mai păstrează în mr. (casă apusă „casă joasă”). Sensul primitiv s-a conservat în gal. din Lubián apor „a înjuga boii”. Pentru uzul rom., rom. preferă vb. simplu, cf. it. ponente, sp. poniente, ponerse el sol, port. poente. Der. apus, s.n. (asfinţit de soare; occident); apusean, adj. (occidental). Expresia soare apune a trecut în ngr. σορουπώνει „noaptea cade”, cf. alb. serpont „crepuscul” (Meyer 381).
(Dicţionarul etimologic român)

apúne vb., ind. prez. 3 sg. apúne, perf. s. 3 sg. apúse, 3 pl. apúseră; conj. prez. 3 sg. şi pl. apúnă; ger. apunând; part. apús
(Dicţionar ortografic al limbii române)

soáre-apúne s. m. invar.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
APÚNE vb. a asfinţi, a coborî, a dispărea, a pieri, a se pleca, (livr.) a declina, (rar) a scădea, (pop.) a scăpăta, a sfinţi, (fig.) a se culca, a se înclina, a se scufunda. (Soarele ~ în spatele dealului.)
(Dicţionar de sinonime)

SOARE-APÚNE s. v. apus, asfinţit, vest.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A apune ≠ a răsări
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ap apu apun

Cuvinte se termină cu literele: ne une pune