argus dex - definiţie, sinonime, conjugare

argus

ÁRGUS s.m. Om cu privire ageră, pătrunzătoare; om care păzeşte ceva cu mare grijă. – Din fr. argus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÁRGUS (în mitologia greacă), monstru cu o sută sau o mie de ochi, din care jumătate rămîneau de veghe atunci cînd dormea. Însărcinat de Hera să o păzească de rivala ei, Io, metamorfozată în vacă, a fost ucis de Hermes, la porunca lui Zeus. Drep recunoştinţă, Hera i-a mutat nenumăraţii ochi pe coada păunului. Simbol al vigilenţei neobosite. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

ÁRGUS s.m. 1. Personaj legendar despre care se spune că ar fi avut o sută de ochi. 2. (Fig.) Om cu privire ageră, pătrunzătoare, iscoditoare; păzitor vigilent. 3. Gen de păsări palmipede din ordinul galinaceelor, cu penele împestriţate de numeroase pete rotunde, care trăiesc în arhipelagul Malaysiei. [< fr. argus, cf. Argus – fiul lui Zeus şi al Niobei].
(Dicţionar de neologisme)

ÁRGUS s. m. 1. (mit.) personaj legendar cu o sută de ochi. 2. (fig.) om cu privire ageră, pătrunzătoare; păzitor vigilent. 3. gen de păsări palmipede din ordinul galinaceelor, cu penele împestriţate de numeroase pete rotunde, din arhipelagul Malaysiei. (< fr. argus)
(Marele dicţionar de neologisme)

árgus (om cu privire ageră, vigilent) s. m., pl. árguşi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ar arg argu

Cuvinte se termină cu literele: us gus rgus