armare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ARMÁ, armez, vb. I. Tranz. 1. A pune mecanismul unei arme (de foc) în poziţia imediat precedentă descărcării ei. ♦ Tranz. şi refl. (Pop.) A (se) înarma. 2. A dota cu armătură o piesă sau un element de construcţie din beton pentru a le mări rezistenţa. ♦ A consolida o galerie de mină etc. prin montarea unei armături. 3. A lansa în serviciu o navă cu întreg utilajul necesar. – Din fr. armer, it. armare, lat. armare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ARMÁRE, armări, s.f. Acţiunea de a (se) arma – V. arma.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ARMÁR, armare, s.n. (Reg.) Dulap în care se păstrează haine, vase sau alimente. – Lat. armarium.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ARM//Á ~éz tranz. 1) (arme de foc) A pregăti pentru tragere. 2) v. A ÎNARMA. 3) (elemente de construcţii, mine) A întări cu armătură. 4) (nave) A echipa cu cele necesare pentru a ieşi în mare. /<fr. armer, lat. armare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ARMÁ vb. I. tr. 1. A introduce un cartuş în camera de tragere a unei arme şi a aduce percutorul în poziţia de a lovi capsa. 2. A aşeza, a fixa armătura de fier unei construcţii de beton armat. ♦ (Mine) A consolida cu o armătură (o galerie etc.). 3. (Mar.) A echipa o navă cu cele necesare plecării în larg, a pune în serviciu (o navă). ♦ A forma echipajul unei nave sau echipele de lucru la un cabestan, la pompă etc. ♦ A pregăti ramele pentru a fi puse în furcheţi sau dame. [< fr. armer, cf. it. armare, lat. armare].
(Dicţionar de neologisme)

ARMÁRE s.f. Acţiunea de a arma. ♦ Îmbrăcare a cablurilor, a barelor etc. cu un înveliş metalic de protecţie. [< arma].
(Dicţionar de neologisme)

ARMÁ vb. tr. 1. a introduce un cartuş în camera de tragere a unei arme. 2. a fixa armătura de fier a unei construcţii de beton armat. ♢ a consolida cu o armătură o piesă, o galerie de mină. 3. (mar.) a echipa o navă cu cele necesare plecării în larg. ♢ a introduce ramele unei ambarcaţii în furcheţi. (< fr. armer, it., lat. armare)
(Marele dicţionar de neologisme)

armá vb., ind. prez. 1 sg. arméz, 3 sg. şi pl. armeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

armáre s. f., g.-d. art. armării
(Dicţionar ortografic al limbii române)

armár s. n., pl. armáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ar arm arma armar

Cuvinte se termină cu literele: re are mare rmare