asanat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice executate pe spaţii întinse. ♦ P. ext. A seca (o apă stătătoare). ♦ (Fig.) A îmbunătăţi, a redresa. – Din fr. assainir, germ. assanieren.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ASAN//Á ~éz tranz. 1) (terenuri, mlaştini, râuri etc.) A face să rămână sec; a seca; a deseca; a usca. 2) (ape stătătoare) A face să devină salubru. 3) fig. A readuce la starea normală; a redresa; a reface; a restabili. /<fr. assainir, germ. assanieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

asaná (asanéz, asanát), vb. – A înlătura surplusul de ape; a seca. Format artificial pe baza lat. sanare, ca fr. assainir.
(Dicţionarul etimologic român)

ASANÁ vb. I. tr. A face să dispară surplusul de ape dintr-o regiune; a seca, a usca (apele, bălţile etc.); a reda agriculturii prin îndiguire, un teren inundabil; a curăţa, a face salubru un lac, o baltă etc. ♦ (Fig.) A îmbunătăţi, a redresa. [După fr. assainir].
(Dicţionar de neologisme)

ASANÁ vb. tr. 1. a înlătura surplusul de apă de pe o suprafaţă de teren prin lucrări hidrotehnice; (p. ext.) a curăţa, a face salubru. 2. (med.) a elimina un focar de infecţie. 3. (fig.) a îmbunătăţi, a redresa; a însănătoşi. ♢ (ec.) a stabiliza (moneda). (după fr. assainir, lat. sanare)
(Marele dicţionar de neologisme)

asaná vb., ind. prez. 1 sg. asanéz, 3 sg. şi pl. asaneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ASANÁ vb. a deseca, a seca, (rar) a aseca, a scurge. (Au fost ~ toate mlaştinile din zonă.)
(Dicţionar de sinonime)

ASANÁT adj. desecat, secat. (Terenuri mlăştinoase ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: as asa asan asana

Cuvinte se termină cu literele: at nat anat sanat