asimilarea dex - definiţie, sinonime, conjugare

asimilarea

[Sinonime]
ASIMILÁRE, asimilări, s.f. Acţiunea de a (se) asimila şi rezultatul ei. – V. asimila.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ASIMILÁRE (‹ asimila) s.f. 1. Acţiunea de a asimila. 2. Introducere în fabricaţie a unor produse diferite de cele fabricate anterior. 3. Modificarea de către o colectivitate a persoanelor, instituţiilor, elementelor culturale, etc. care vin din afară sau care nu-i aparţin şi integrarea lor în propria ei civilizaţie, în aşa fel, încît să nu le simtă ca străine. ♦ Inter- şi întrepătrundere prin acceptarea, integrarea şi atenuarea diferenţelor specifice rasiale, a caracterelor morfo-funcţionale, somatopsihice etc. 4. (LINGV.) Fenomen fonetic care constă în modifficarea unui sunet sub influenţa altuia din apropiere în aşa fel încît sunetul nou devine asemănător sau identic cu cel care a provocat transformarea; asimilaţie (4). 5. (PSIH.) Proces prin care un stimul nou este integrat într-un set de stimuli cunoscuţi anterior; (în psihologia socială) proces de interiorizare prin care persoane sau grupuri încorporează, în propria conduită, experienţe, atitudini şi sentimente noi. 6. (GEOL.) A. magmatică = proces prin care magma încorporează roci din pereţii rezervorului magmatic, producîndu-se o contaminare chimică, fapt ce conduce la apariţia unor roci cu alcătuire mineralogică particulară. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

ASIMILÁRE s.f. Acţiunea de a asimila; asimilaţie. ♢ (Fon.) Asimilare regresivă = fenomen în care elementul asimilator se găseşte după elementul asimilat. [< asimila].
(Dicţionar de neologisme)

ASIMILÁRE s. f. 1. acţiunea de a asimila. 2. fenomen fonetic, transformarea unui sunet sub influenţa altuia aflat în apropiere, în sensul dobândirii unei caracteristici asemănătoare; asimilaţie. o ~ progresivă = asimilare realizată din sunetul anterior; ~ regresivă = asimilare realizată din sunetul posterior. (< asimila)
(Marele dicţionar de neologisme)

asimiláre s. f., g.-d. art. asimilării; pl asimilări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ASIMILÁRE s. 1. asimilaţie, însuşire, învăţare. (~ unor cunoştinţe temeinice.) 2. (FON.) asimilaţie. (~ vocalică.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Asimilaredezasimilare
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: as asi asim asimi asimil

Cuvinte se termină cu literele: ea rea area larea ilarea