asociat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ASOCIÁ, asociez, vb. I. Refl. A se uni, a se grupa cu cineva pentru atingerea unui scop comun. ♦ Refl. şi tranz. A lua parte sau a face să ia parte, împreună cu alţii, la o acţiune, la o iniţiativă etc. [Pr.: -ci-a] – Din fr. associer, lat. associare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ASOCIÁT, , asociaţi, -te s.m., s.f., adj. (Persoană) care s-a unit cu alta (sau cu altele) pentru atingerea unui scop comun; (persoană) care face parte dintr-o asociaţie. [Pr.: -ci-at] – V. asocia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ASOCI//Á ~éz tranz. 1) (idei, imagini, reprezentări) A uni în baza unei asociaţii. 2) A face să se asocieze. [Sil. -ci-a] /<fr. associer, lat. associare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ASOCI//Á mă ~éz intranz. (despre persoane) 1) A deveni asociat; a se face membru al unei asociaţi. 2) A acţiona alături de altcineva (la realizarea unui lucru; a unei acţiuni); a lua parte; a participa. [Sil. -ci-a] /<fr. associer, lat. associare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ASOCIÁ//T ~tă (~ţi, ~te) şi substantival (despre persoane) Care s-a unit cu cineva formând o asociaţie. [Sil. -ci-at] /v. a asocia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

asociá (asociéz, asociát), vb. – A se uni, a se grupa cu cineva. Fr. associer. – Der. (din fr.) asociaţi(un)e, s.f.; asociaţionism, s.n.; disocia, vb.; coasociat, s.m.
(Dicţionarul etimologic român)

ASOCIÁ vb. I. refl. 1. A se întovărăşi, a se uni (într-un anumit scop). 2. A se alătura (unei acţiuni, unei idei etc.); a urma. 3. A se lega, a se înlănţui (pe bază de asociaţii). [Pron. -ci-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -ind. / < fr. associer, it., lat. associare].
(Dicţionar de neologisme)

ASOCIÁT, -Ă adj., s.m. şi f. (Cel) care s-a unit cu altul (sau cu alţii), în vederea unui scop anumit. ♦ Membru al unei asociaţii, al unei societăţi etc. [Pron. -ci-at. / < asocia, cf. fr. associé, it. associato].
(Dicţionar de neologisme)

ASOCIÁ vb. I. tr. a pune laolaltă, împreună. II. refl. 1. a se întovărăşi, a se uni (într-un anumit scop). 2. a se alătura. 3. a se lega (pe bază de asociaţii). (< fr. associer, lat. associare)
(Marele dicţionar de neologisme)

ASOCIÁT, -Ă adj., s. m. f. (cel) care face parte dintr-o asociaţie. (< fr. associé, it. associato)
(Marele dicţionar de neologisme)

asociá vb. (sil. -ci-a), ind. prez. 1 sg. asociéz, 3 sg. şi pl. asociáză, 1 pl. asociém (sil. -ci-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. asociéze; ger. asociínd (sil. -ci-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

asociát s. m., adj. m. (sil. -ci-at), pl. asociáţi; f. sg. asociátă, pl. asociáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ASOCIÁ vb. 1. a se grupa, a se însoţi, a se întovărăşi, a se uni, (înv. şi pop.) a se prinde, (reg.) a se ortăci, (Mold. şi Transilv.) a se însâmbra, (prin Transilv.) a se soţi, (înv.) a intra. (Vino să te ~ cu mine.) 2. a (se) înlănţui, a (se) lega. (Idei care se ~ între ele.)
(Dicţionar de sinonime)

ASOCIÁT s. părtaş, tovarăş, (înv. şi reg.) sâmbraş, (reg.) ortac, prieten. (~ în afaceri.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) asocia ≠ a (se) disocia
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: as aso asoc asoci asocia

Cuvinte se termină cu literele: at iat ciat ociat sociat