asorta dex - definiţie, sinonime, conjugare
ASORTÁ, asortez, vb. I. Tranz. A aşeza laolaltă diverse lucruri pentru a forma un tot armonios. ♦ A aproviziona cu mărfuri variate. ♦ Refl. A se potrivi (ca nuanţă, mărime etc.). – Din fr. assortir.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ASORT//Á ~éz tranz. 1) A face să se asorteze; a armoniza; a potrivi. 2) (magazine) A aproviziona cu mărfuri variate. /<fr. assortir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ASORT//Á se ~eáză intranz. (despre obiecte, culori variate, haine etc.) A se afla în armonie perfectă; a fi în concordanţă deplină; a se armoniza; a se potrivi; a cadra; a concorda. /<fr. assortir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

asortá (asortéz, asortát), vb. – A aşeza laolaltă, a potrivi. Fr. assortir. – Der. asorti(s)ment, s.n., din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

ASORTÁ vb. I. tr. 1. A strânge, a aşeza la un loc diferite lucruri în vederea formării unui tot armonios. ♦ (refl.) A se potrivi. 2. A aproviziona (un magazin) cu mărfuri variate. [< fr. assortir].
(Dicţionar de neologisme)

ASORTÁ vb. I. tr. 1. a aşeza la un loc diferite lucruri pentru a forma un tot armonios. 2. a aproviziona (un magazin) cu mărfuri variate. II. refl. a se potrivi, a se armoniza. (< fr. assortir)
(Marele dicţionar de neologisme)

asortá vb., ind. prez. 1 sg. asortéz, 3 sg. şi pl. asorteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ASORTÁ vb. a (se) armoniza, a (se) combina, a merge, a (se) potrivi, (pop. şi fam.) a (se) lovi. (Albastrul se ~ bine cu albul.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se asorta ≠ a discorda, a distona
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: as aso asor asort

Cuvinte se termină cu literele: ta rta orta sorta