aspirantă dex - definiţie, sinonime, conjugare

aspirantă

aspirant aspirantă
ASPIRÁNT, -Ă, aspiranţi, -te, s.m. şi f. Persoană care aspiră la ceva, care doreşte să obţină ceva. ♦ Spec. (În trecut) Elev al unei şcoli de ofiţeri de marină. ♦ Spec. (în trecut) Diplomat al unei facultăţi care se pregătea, sub conducerea unui profesor, pentru a obţine titlul de candidat în ştiinţe. – Din fr., rus. aspirant.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ASPIRÁN//T ~tă (~ţi, ~te) m. şi f. Persoană care aspiră la ceva. /<fr. aspirant
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ASPIRÁNT, -Ă s.m. şi f. 1. Persoană care tinde, care năzuieşte la ceva. ♦ Persoană care studia pentru a obţine titlul de „candidat în ştiinţe”. ♦ Primul grad de ofiţer în marina militară. ♦ (În unele ţări) Tânăr ambarcat supranumerar pe o navă civilă în vederea efectuării practicii pentru obţinerea gradului de ofiţer stagiar; elev-ofiţer. 2. Arbore de cea mai bună calitate, selecţionat dintre candidaţii (2) unui arboret. [Cf. fr. aspirant, it. aspirante, rus. aspirant].
(Dicţionar de neologisme)

ASPIRÁNT, -Ă s. m. f. 1. cel care tinde, năzuieşte la ceva. ♢ doctorand. ♢ (în unele ţări) primul grad de ofiţer în marina militară; tânăr ambarcat supranumerar pe o navă civilă în vederea efectuării practicii pentru obţinerea gradului de ofiţer stagiar. 2. arbore de cea mai bună calitate, selecţionat dintre candidaţii (2) unui arboret. (< fr., rus. aspirant)
(Marele dicţionar de neologisme)

aspirant, aspiranţi, s.m. (tox.) persoană care inhalează solvenţi volatili (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

aspiránt s. m., pl. aspiránţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

aspirántă s. f., pl. aspiránte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: as asp aspi aspir aspira

Cuvinte se termină cu literele: ta nta anta ranta iranta