atesta dex - definiţie, sinonime, conjugare
ATESTÁ, atést, vb. I. Tranz. A face dovada; a confirma un adevăr. ♦ A exista în scris. ♦ A confirma în grad pe un cercetător, pe un membru al corpului didactic universitar etc. – Din fr. attester, lat. attestari.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ATESTÁ atést tranz. 1) A dovedi prin raţionamente sau prin fapte concrete; a arăta; a proba; a demonstra. ~ semnătura. 2) A întâlni într-un text. 3) (cadre didactice, cercetători ştiinţifici etc.) A confirma într-o funcţie sau într-un post, stabilind gradul de pregătire profesională. /<fr. attester, lat. attestari
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

atestá (-téz, atestát), vb. – A face dovada, a confirma. Fr. attester. Conjug. eu atest este înv. – Der. atestat, s.n. (certificat); atestaţie, s.f. (atestare); atestator, adj. (care dovedeşte).
(Dicţionarul etimologic român)

ATESTÁ vb. I. tr. A face dovadă, a dovedi; a confirma. ♦ A dovedi că ceva există; (la pasiv) a figura într-un text. ♦ A confirma pe cineva într-o anumită funcţie sau calitate. [P.i. atést, 3,6 -tă. / < fr. attester, cf. lat. attestari < testis – martor].
(Dicţionar de neologisme)

ATESTÁ vb. tr. 1. a dovedi, a confirma. ♢ a exista, a figura într-un text. 2. a confirma pe cineva într-o anumită funcţie sau calitate. (< fr. attester, lat. attestari)
(Marele dicţionar de neologisme)

atestá vb., ind. prez. 1 sg. atést, 3 sg. şi pl. atéstă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ATESTÁ vb. 1. v. confirma. 2. v. denota.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A atesta ≠ a contesta
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: at ate ates atest

Cuvinte se termină cu literele: ta sta esta testa