automatică dex - definiţie, sinonime, conjugare
AUTOMÁTIC, -Ă, automatici, -ce, adj., s.f. 1. Adj. (Adesea adverbial) De automat. 2. S.f. Ramură a ştiinţei şi a tehnicii care se ocupă cu studiul metodelor şi al mijloacelor pentru efectuarea proceselor tehnice fără participarea directă a omului. [Pr: a-u-] – Din fr. automatique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AUTOMÁTICĂ f. Ramură a ştiinţei şi a tehnicii care se ocupă cu studiul metodelor şi mijloacelor de automatizare a proceselor de producţie. [G.-D. automaticii] /<fr. automatique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AUTOMÁTICĂ (‹ fr. {i}) s.f. Ramură a ştiinţei care studiază metode şi tehnici, de automatizare specifice concepţiei şi utilizării sistemelor automate. Deşi termenul de a. a fost introdus în 1940, preocupări în domeniu apar în sec. 18-19. D. Evans realizează (1784) un procedeu automat de obţinere a făinii, J.M. Jacquard inventează (după 1800) un război de ţesut complex, iar Ch. Babbage construieşte (1833) un „motor analitic” care dispunea de o capacitate primitivă de luare a deciziei. Pasul esenţial în a. a fost însă inventarea şi dezvoltarea (1945-1946) calculatorului electronic. În România, preocupări în domeniu au avut Gr. C. Moisil (teoria algebrică a mecanismelor automate), C. Penescu (teoria sistemelor automate), V. Popov (hiperstabilitatea sistemelor automate), C. Belea (tele-mecanică, teoria sistemelor neliniare), S. Călin (metode de acordare a regulatoarelor automate) ş.a. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AUTOMÁTIC, -Ă adj. (adesea adv.) De automat; automat. [< fr. automatique].
(Dicţionar de neologisme)

AUTOMÁTICĂ s.f. Ramură a ştiinţei şi tehnicii care studiază metodele şi mijloacele de conducere automată a proceselor tehnice. [< fr. automatique].
(Dicţionar de neologisme)

AUTOMÁTIC, -Ă I. adj., adv. de automat. II. s. f. ramură a ştiinţei şi tehnicii care studiază metodele şi mijloacele utilizate pentru conceperea şi construirea sistemelor automate. (< fr. automatique)
(Marele dicţionar de neologisme)

automátic adj. m. (sil. a-u-), pl. automátici; f. sg. automátică, pl. automátice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

automátică s. f. (sil. a-u-), g.-d. art. automáticii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AUTOMÁTIC adj., adv. 1. adj. v. automat. 2. adv. v. automat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: au aut auto autom automa

Cuvinte se termină cu literele: ca ica tica atica matica