autonomie dex - definiţie, sinonime, conjugare

autonomie

[Sinonime]
AUTONOMÍE s.f. 1. Drept (al unui stat, al unei regiuni, a unei naţionalităţi sau a unei minorităţi naţionale etc.) de a se administra singur, în cadrul unui stat condus de o putere centrală. ♦ Situaţie a celui care nu depinde de nimeni, care are deplină libertate în acţiunile sale. 2. Distanţa maximă până la care se poate deplasa un avion, o navă, un vehicul, fără a avea nevoie să se aprovizioneze cu combustibil. [Pr: a-u-] – Din fr. autonomie, lat. autonomia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AUTONOMÍ//E ~i f. 1) Drept de autoguvernare (al unei regiuni, naţiuni, minorităţi naţionale etc.) în cadrul unui stat condus de o putere centrală. 2) Drept al unei persoane de a dispune liber propria voinţă; libertate. [G.-D. autonomiei] /<fr. autonomie, lat. autonomia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AUTONOMÍE s.f. 1. Drept (al unui stat, al unei regiuni, al unei naţionalităţi conlocuitoare etc.) de a se administra singur în cadrul unui stat condus de o putere centrală; situaţie a celui care nu depinde de nimeni, care are deplină libertate în acţiunile sale. 2. Distanţa maximă pe care o poate parcurge un vehicul cu motor (navă, avion etc.) fără alimentare. ♢ Autonomie financiară = situaţia unui serviciu cu gestiune financiară independentă de aceea a organului care l-a creat şi care îl controlează. Autonomia artei = diferenţierea artei şi a valorilor ei de celelalte forme ale conştiinţei sociale şi de valorile corespunzătoare acestora. [Pron. a-u-, pl. -ii, gen. -iei. / < fr. autonomie, it. autonomia, cf. gr. autos – însuşi, nomos – lege].
(Dicţionar de neologisme)

AUTONOMÍE s. f. 1. (fil.) faptul de a se supune legilor, normelor proprii, de a dispune liber de propria voinţă. 2. drept de a se guverna sau administra prin organe proprii, în anumite domenii, în cadrul unui stat condus de o putere centrală. ♢ autoconducere. 3. distanţă maximă pe care o poate parcurge o navă sau timpul maxim de zbor al unui avion (elicopter) fără refacerea plinurilor de combustibil. 4. calitate a unui cuvânt de a avea un sens lexical deplin. (< fr. autonomie, lat. autonomia)
(Marele dicţionar de neologisme)

autonomíe s. f. (sil. a-u-), art. autonomía, g.-d. art. autonomíei; pl. autonomíi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AUTONOMÍE s. libertate, (rar) autonomism, (înv. şi pop.) slobozenie, (înv. şi reg.) slobozie, (înv.) volnicie. (~ administrativă a unui teritoriu în cadrul statului.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Autonomiedependenţă
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: au aut auto auton autono

Cuvinte se termină cu literele: ie mie omie nomie onomie