autostop dex - definiţie, sinonime, conjugare

autostop

[Sinonime]
AUTOSTÓP, autostopuri, s.n. 1. Instalaţie de semnalizare luminoasă aşezată la întretăierea străzilor pentru reglementarea circulaţiei. ♦ Instalaţie de oprire automată a unui vehicul feroviar când linia nu este liberă. 2. Procedeu prin care un pieton parcurge itinerarul propus apelând la serviciile (gratuite ale) automobiliştilor ocazionali. [Pr.: a-u-] – Din fr. auto-stop.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AUTOSTÓP ~uri n. 1) Instalaţie de semnalizare luminoasă la intersecţia străzilor pentru reglementarea circulaţiei. 2) Instalaţie de oprire automată a unui tren, când linia nu este liberă. 3) Oprire a unui automobilist de către pieton pentru a-i solicita transportarea. [Sil. a-u-to-stop] /<fr. auto-stop
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AUTOSTÓP s.n. 1. Instalaţie de semnalizare luminoasă care serveşte la reglementarea circulaţiei pe străzi. 2. Instalaţie servind la oprirea automată a unui vehicul de cale ferată atunci când mecanicul uită să ia măsuri de frânare. 3. Practică constând în a opri un automobilist pentru a-i cere să te ia gratuit în maşină. [< fr. autostop].
(Dicţionar de neologisme)

AUTOSTÓP s. n. 1. instalaţie de semnalizare luminoasă pentru reglementarea circulaţiei pe străzi. 2. instalaţie servind la oprirea automată a unui vehicul de cale ferată când mecanicul uită să ia măsuri de frânare. 3. oprire a unui automobilist de către un pieton care solicită să fie luat în maşină. (< fr. auto-stop)
(Marele dicţionar de neologisme)

autostóp s. n. (sil. a-u-; mf. -stop), pl. autostópuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AUTOSTÓP s. v. semafor.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: au aut auto autos autost

Cuvinte se termină cu literele: op top stop ostop tostop