bătătorit dex - definiţie, sinonime, conjugare
BĂTĂTORÍ, bătătoresc, vb. IV. 1. Tranz. A tasa un teren; a bătuci. 2. Refl.A face bătături (2). [Var.: bătăturí vb. IV] – Din bătătură.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BĂTĂTORÍT1 s.n. Faptul de a bătători. - V. bătători.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BĂTĂTORÍT2, -Ă, bătătoriţi, -te, adj. 1. (Despre un teren) Care a devenit tare şi neted; bătut2, bătucit, tasat. 2. (Despre palme sau mâini) Cu bătături (2). – V. bătători.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A BĂTĂTOR//Í ~ésc tranz. 1) (terenuri) A îndesa (pentru a face drept şi neted); a transforma în bătătură; a bătuci; a tăpşi; a bate. 2) (terenuri cultivate sau acoperite cu vegetaţie) A călca pe toată suprafaţa, distrugând plantele. 3) (pielea oamenilor şi a animalelor) A face să se bătătorească; a bătuci. /Din bătătură
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE BĂTĂTOR//Í se ~éşte intranz. (despre pielea oamenilor şi a animalelor) A se îngroşa întărindu-se sub acţiunea unor factori externi nocivi; a face bătături; a se bătuci. /Din bătătură
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

bătătorí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. bătătorésc, imperf. 3 sg. bătătoreá; conj. prez. 3 sg. şi pl. bătătoreáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

bătătorít s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BĂTĂTORÍ vb. 1. a bate, a bătuci, a îndesa, a presa, (pop.) a pisa, (reg.) a dricui, a tăpşi, a zbătuci, (Transilv.) a dripi, (fam.) a pisăgi. (A ~ pământul, zăpada.) 2. a se întări, a se înţeleni, a se învârtoşa. (Pământul s-a ~.)
(Dicţionar de sinonime)

BĂTĂTORÍT adj. 1. bătucit, bătut, îndesat. (Pământ ~ cu tăvălugul.) 2. întărit, înţelenit, învârtoşat. (Pământ ~.) 3. v. circulat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bat bata batat batato

Cuvinte se termină cu literele: it rit orit torit atorit