bacuri dex - definiţie, sinonime, conjugare

bacuri

[Sinonime]
BAC1, bacuri, s.n. 1. Ambarcaţie cu fundul şi capetele plate, cu care se fac scurte traversări de râuri sau de lacuri sau care este folosită pentru serviciile auxiliare ale unei nave; brod, brudină, pod umblător. 2. (Sport) Platformă sau ambarcaţie cu vâsle, fixată pe apă pentru antrenamentul canotorilor, caiaciştilor şi canoiştilor. 3. (Tehn.) Recipient, vas cu diverse utilizări industriale. – Din fr. bac.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BAC2, bacuri, s.n. Element al sculelor şi dispozitivelor de strângere (menghine, mandrine etc.) cu care se prind piesele în vederea prelucrării lor. – Din germ. Backe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BAC ~uri n. Ambarcaţie plutitoare de formă plată pentru transportul de oameni, vehicule etc. de la un mal al unei ape la celălalt; pod umblător. ~ cu motor. /<fr. bac
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

bac (bácuri), s.n. – Menghine pentru tablă lipită. Germ. Backe „obraz”. Termen industrial.
(Dicţionarul etimologic român)

BAC1 s.n. 1. Pod umblător care serveşte la transportul peste un râu mare. 2. Recipient de sticlă, de metal sau de ebonită, folosit de obicei pentru depunerea unui lichid. [Pl. -curi. / < fr. bac, cf. ol. bak].
(Dicţionar de neologisme)

BAC2 s.n. 1. Piesă cu ajutorul căreia se fixează obiectele de prelucrat la menghină, la filieră etc. ♦ Piesă în care se fixează vârful bocancului legat de schiuri; falcă. 2. Instalaţie specială pentru iniţierea şi perfecţionarea canotorilor, caiaciştilor şi canoiştilor. [Pl. -curi. / < germ. Backe].
(Dicţionar de neologisme)

BAC3 s.n. Carte fără valoare (la jocul de maca). [< fr. bac].
(Dicţionar de neologisme)

BAC1 s. n. 1. platformă plutitoare care serveşte la transportul de oameni, animale şi vehicule peste un curs de apă. 2. cuvetă, bazin. 3. avion echipat pentru transportul automobilelor şi al pasagerilor lor. 4. recipient de sticlă, metal sau ebonită, pentru depunerea unui lichid. 5. parapet amenajat pentru cultura plantelor pe un substrat. (<fr. bac)
(Marele dicţionar de neologisme)

BAC2 s. n. 1. piesă cu ajutorul căreia se fixează obiectele de prelucrat la menghină, la filieră etc. ♦ piesă în care se fixează vârful bocancului de schiuri. 2. instalaţie pentru iniţierea şi perfecţionarea canotorilor, caiaciştilor şi canoiştilor. (<germ. Backe)
(Marele dicţionar de neologisme)

BAC3 s. n. 1. carte fără valoare (la jocul de maca). 2. (fam.) bacalaureat. (<fr. bac)
(Marele dicţionar de neologisme)

bac s.n. sg. (şcol.) examen de bacalaureat (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

bac (ambarcaţie, piesă tehnică) s. n., pl. bácuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
BAC s. pod mişcător, pod plutitor, pod umblător, (reg.) brod, brudină, (nordul Mold. şi prin Bucov.) parom.
(Dicţionar de sinonime)

BAC s. v. bacalaureat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bac bacu bacur

Cuvinte se termină cu literele: ri uri curi acuri