bade dex - definiţie, sinonime, conjugare

bade

[Sinonime]
BÁDE s.m. (Pop.) 1. Termen politicos de adresare către un om matur sau mai vârstnic (de la ţară); nene. 2. Termen mângâietor folosit de femeile de la ţară pentru bărbatul iubit. [Art.: badea] – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BÁDE m. 1) (termen politicos de adresare a unei persoane tinere către un bărbat mai în vârstă) Nene. 2) pop. (termen de adresare a unei tinere femei de la ţară bărbatului iubit) Nene; iubit. [Art. badea; G.-D. badei] /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

báde s.m. – 1. Termen de adresare care, în limbajul popular din Trans., Mold. şi Basar., se aplică persoanelor mai în vîrstă sau de rang mai mare, dacă nu sînt cunoscute. – 2. Termen pe care îl folosesc de obicei femeile de la ţară pentru bărbatul iubit. – Var. (Trans.) badiu. Numeroase dim.: bădi(u)c(ă), bădicuţ(ă), bădieş, bădişor, bădiţ(ă), bădiţel, bădi(u)ţică, bădi(u)liţă, etc. Origine necunoscută. Coincide cu bg. bata, batju „termen de adresare către fratele mai mare”, sb. bato, bača, mag. bátya; este însă posibil ca aceştia să provină din rom. Poate fi vorba de forma autohtonă a rădăcinii indoeuropene pentru „tată”, cf. baci şi rus. batjuska. Nu pare a fi întîmplătoare coincidenţa cu lazio bade „bătrîn”, bad „a îmbătrîni” (cf. Mélanges Soc. Ling., IX, 151). Pentru provenienţa rom. a rut. badika, cf. Candrea, Elemente, 406.
(Dicţionarul etimologic român)

báde s. m., art. bádea, g.-d. art. bádei/lui bádea
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BÁDE s. v. nene.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bad

Cuvinte se termină cu literele: de ade