badijona dex - definiţie, sinonime, conjugare

badijona

[Conjugare]
BADIJONÁ, badijonez, vb. I. Tranz. şi refl. 1. A unge o parte bolnavă a corpului cu o pensulă sau cu un pămătuf de vată înmuiate într-un medicament. ♢ Tranz. A unge trunchiul unui pom cu o soluţie specială pentru a distruge insectele şi ouăle lor. 2. Tranz. A unge suprafaţa unei şosele asfaltate cu o soluţie impermeabilă. – Din fr. badigeonner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A BADIJON//Á ~éz tranz. 1) (organe sau părţi bolnave ale corpului) A unge cu o soluţie medicamentoasă (în scopuri curative sau preventive). 2) (trunchiul pomilor) A unge cu o soluţie specială contra insectelor. 3) (suprafeţele deteriorate ale unei şosele asfaltate) A acoperi cu un strat subţire de bitum. /<fr. badigeonner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BADIJONÁ vb. I. tr. 1. A unge (preventiv sau curativ) cu o doctorie un organ sau o parte a corpului. ♦ A unge trunchiul unui pom cu o soluţie specială împotriva insectelor. 2. A acoperi o şosea asfaltată cu un strat de produs bituminos spre a o face impermeabilă şi a o feri de degradare. [< fr. badigeonner].
(Dicţionar de neologisme)

BADIJONÁ vb. tr. 1. a unge cu o doctorie un organ sau o parte a corpului. 2. a unge trunchiul unui pom cu o soluţie specială împotriva insectelor. 3. a acoperi o şosea asfaltată cu un strat de produs bituminos. (< fr. badigeonner)
(Marele dicţionar de neologisme)

badijoná vb., ind. prez. 1 badijonéz, 3. sg. şi pl. badijoneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ba bad badi badij badijo

Cuvinte se termină cu literele: na ona jona ijona dijona