baghetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

baghetă

[Sinonime]
BAGHÉTĂ, baghete, s.f. 1. Vărguţă de lemn, os, metal etc. cu care dirijorii conduc orchestra sau corul; fig. măiestria dirijorului. ♢ Expr. Sub bagheta = sub conducerea dirijorală. ♢ Beţişor de lovit instrumentele muzicale de percuţie. ♢ Vergeaua de lemn a arcuşului. 2. (Şi în sintagma baghetă magică) Nuieluşă vrăjită cu care se fac minuni în poveşti; beţişorul scamatorilor. 3. Piesă tehnică în formă de cilindru subţire din diverse mecanisme sau aparate. 4. Ajur sau dungă ornamentală la ciorapi. – Din fr. baguette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BAGHÉT//Ă ~e f. Vergea mică, subţire şi flexibilă (cu diferite întrebuinţări). ♢ ~a arcuşului vergea pe care este întins părul arcuşului. ~ele toboşarului fiecare dintre cele două bastonaşe cu care se bate toba mică şi triangul. ~a dirijorului beţişor subţire şi uşor cu care dirijorii conduc un ansamblu muzical. ~ magică beţişor de care se serveşte iluzionistul. Sub ~a (cuiva) sub conducerea dirijorală (a cuiva). /<fr. baguette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

baghétă (baghéte), s.f. – Vargă, vărguţă. Fr. baguette.
(Dicţionarul etimologic român)

BAGHÉTĂ s.f. 1. Beţişor; vergea, nuieluşă. ♦ Beţişor folosit de dirijori pentru conducerea unei orchestre, a unui cor etc.; (fig.) modul de interpretare, talentul unui dirijor. ♦ Beţişor de diferite dimensiuni cu care se lovesc membranele, coardele sau lamele unor instrumente muzicale. ♦ Corpul principal al arcuşului. ♦ Dungă colorată care împodobeşte uneori ciorapii pe partea exterioară a gleznelor. 2. Piesă cilindrică, subţire, a unui mecanism sau a unei maşini. 3. Mulură mică cu secţiune semicirculară, netedă sau decorată, de culoare diferită de cea a mulurii principale, cu care se decorează un element arhitectonic. 4. (Poligr.) Element ornamental, aşezat lateral pe o pagină de carte etc. [< fr. baguette, cf. it. bacchetta].
(Dicţionar de neologisme)

BAGHÉTĂ s. f. 1. beţişor; nuieluşă. ♢ vergea subţire folosită de dirijori; (fig.) modul de interpretare, talentul unui dirijor. ♢ băţ de lemn sau de metal servind la punerea în vibraţie a unor instrumente de percuţie. 2. partea de lemn a arcuşului. 3. dungă colorată care împodobeşte uneori ciorapii pe partea exterioară. 4. piesă cilindrică, subţire, a unui mecanism, a unei maşini. 5. mulură mică cu secţiunea semicirculară, netedă sau decorată, de culoare diferită de cea a mulurii principale, cu care se decorează un element arhitectonic. 6. element ornamental aşezat lateral pe o pagină de carte, de catalog etc. 7. pâine lungă şi subţire. (< fr. baguette)
(Marele dicţionar de neologisme)

baghétă s. f., pl. baghéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BAGHÉTĂ s. beţişor, (rar) vargă. (~ dirijorului.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bag bagh baghe baghet

Cuvinte se termină cu literele: ta eta heta gheta agheta