balast dex - definiţie, sinonime, conjugare

balast

[Sinonime]
BALÁST, balasturi, s.n. 1. Încărcături de saci de nisip, pietriş etc. care reechilibrează o ambarcaţie sau reglează ridicarea în aer a unui aerostat; lest, savură. ♦ Cameră care se umple cu apă sau cu aer pentru a modifica greutatea unui submarin în vederea manevrei de scufundare a lui la suprafaţă. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor. 2. Pietriş, zgură etc., folosite ca aşternut pe care se montează traversele şinelor de tren; amestec de pietriş şi de nisip întrebuinţat la prepararea betonului, la pietruirea şoselelor etc. – Din fr. ballast.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BALÁST ~uri n. 1) Încărcătură specială din material greu (saci de nisip sau pietriş) care asigură echilibrul unei nave; lest. 2) Amestec de pietriş şi nisip, utilizat ca material de construcţie. 3) Strat de pietriş pe care se aşază traversele de cale ferată. 4) fig. Povară sau umplutură nedorită şi inutilă. /<fr. ballast
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

balást (balásturi), s.n. – Lest. Fr. ballast, din engl. ballast. Termen tehnic.
(Dicţionarul etimologic român)

BALÁST s.n. 1. Încărcătură de nisip, de pietriş etc. care asigură stabilitatea unei nave sau reglarea altitudinii unui balon. ♦ Compartiment etanş al unui submarin, care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafaţă prin umplerea lui cu apă sau cu aer; lest. ♦ (Fig.) Ceea ce este inutil, de prisos, împovărător, umplutură. 2. Strat de pietriş folosit ca pat pentru aşezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriş şi de nisip folosit la diferite lucrări. [Pl. -turi, -te. / < fr. ballast, cf. engl. ballast].
(Dicţionar de neologisme)

BALÁST s. n. 1. lest (nisip, pietriş) care asigură stabilitatea unei nave, a unei maşini agricole sau reglarea altitudinii unui balon. 2. compartiment etanş al unui submarin care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafaţă. 3. (fig.) ceea ce este inutil, de prisos. 4. strat de pietriş folosit ca pat pentru aşezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriş şi de nisip la diferite construcţii. (< fr., engl. ballast)
(Marele dicţionar de neologisme)

balast, balasturi, s.n. (deţ.) mâncare de orez (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

balást s. n., pl. balásturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BALÁST s. (MAR.) lest, savură. (~ul unei nave comerciale.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bal bala balas

Cuvinte se termină cu literele: st ast last alast