balenă dex - definiţie, sinonime, conjugare

balenă

[Sinonime]
BALÉNĂ, balene, s.f. 1. Gen de mamifere acvatice lungi de 10-20 m, cu lame cornoase lungi în loc de dinţi (Balaena); (înv.) chit3. ♦ (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă (1) (sau din materiale plastice), care se întrebuinţează pentru a ţine întinsă pânza corsetelor, gulerelor, umbrelelor etc. – Din fr. baleine, lat. balaena.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BALÉN//Ă ~e f. Mamifer acvatic, de talie mare, cu corpul lung de până la 30 m, care trăieşte în oceane. ~ albă. [G.-D. balenei] /<lat. balaena, fr. baleine
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BALÉNĂ s.f. 1. Mamifer cetaceu foarte mare, care trăieşte în mările reci. 2. (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 3. Lamelă flexibilă, făcută de obicei din fanoane de balenă, folosită pentru a ţine întinse gulerele de cămăşi, corsetele etc. [< lat. balaena, cf. it. balena].
(Dicţionar de neologisme)

BALÉNĂ s. f. 1. mamifer cetaceu foarte mare. ♢ (fam.) persoană foarte grasă. 2. lamelă flexibilă, din fanoane de balenă (1), pentru a ţine întinse gulerele la cămăşi, corsetele etc. 3. spetează la ambarcaţiile de sport. (< fr. baleine, lat. balaena)
(Marele dicţionar de neologisme)

balenă, balenă s.f. 1. (deţ.) dubă de transport a deţinuţilor. 2. (peior.) femeie grasă (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

balénă s. f., g.-d. art. balénei; pl. baléne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BALÉNĂ s. 1. (ZOOL.; Balaena) (înv.) chit. 2. (turcism înv.) balâcdiş. (~ este o lamelă cornoasă.) 3. (ASTRON.; art.) (înv.) chitul (art.). (~ este o constelaţie ecuatorială.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bal bale balen

Cuvinte se termină cu literele: na ena lena alena