balon dex - definiţie, sinonime, conjugare

balon

[Sinonime]
BALÓN, baloane, s.n. 1. Aerostat alcătuit dintr-o învelitoare impermeabilă umplută cu un gaz mai uşor decât aerul, căruia i se poate ataşa o nacelă. ♢ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-şi bate joc, a ironiza (pe cineva). ♦ Jucărie de cauciuc foarte subţire, mai ales în formă de sferă, umplută cu aer sau cu un gaz uşor. ♦ (Sport) Minge. 2. (În sintagma) Balon de săpun = băşică suflată din clăbuci de săpun; fig. vorbă goală, amăgitoare. 3. Vas sferic de sticlă, întrebuinţat în laborator în anumite operaţii chimice. ♦ (În sintagma) Balon de oxigen = rezervor de oxigen prevăzut cu un tub de aspiraţie şi întrebuinţat la reanimarea unui bolnav. 4. Balonzaid (2). – Din fr. ballon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BAL//ÓN ~oáne f. 1) Obiect de zbor fără mijloace de propulsie proprii, alcătuit dintr-un înveliş impermeabil de formă sferică, umplut cu un gaz mai uşor decât aerul, la care se ataşează o nacelă; aerostat. ~ de sondaj. ~-pilot. ♢ A lua în ~ (pe cineva) a lua în râs (pe cineva); a-şi bate joc (de cineva). 2) Jucărie constând dintr-o membrană elastică subţire, care, fiind umplută cu aer, este folosită ca jucărie sau pentru a practica anumite jocuri sportive sau distractive; minge. 4) Vas de sticlă de formă sferică, folosit în laborator pentru anumite operaţii chimice. ~ cu fund plat. 5): ~ de săpun băşică obţinută prin suflare din clăbuci de săpun. 6): ~ de oxigen rezervor de oxigen prevăzut cu o mască sau cu o sondă nazală şi folosit la reanimarea unui bolnav. /<fr. ballon, it. ballone
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BALÓN1 s.n. 1. Vehicul aerian constând dintr-un corp sferic, care se umple cu un gaz mai uşor decât aerul pentru a se menţine în atmosferă. ♢ (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a face glume pe seama cuiva. ♦ Băşică de cauciuc foarte subţire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. Vas, în general de formă sferică, folosit pentru anumite operaţii chimice. ♢ Balon de săpun = băşică suflată din clăbuci de săpun. 3. Minge (de fotbal, de baschet etc.). [Pl. -oane. / < fr. ballon].
(Dicţionar de neologisme)

BALÓN2 s.n. Balonzaid. [Pl. -nuri. / < balonzaid].
(Dicţionar de neologisme)

BALÓN1 s. n. 1. vehicul aerian dintr-un corp sferic umplut cu un gaz mai uşor decât aerul, la care este ataşată o nacelă. o (fam.) a lua (pe cineva) în ~ = a face glume pe seama cuiva. ♢ băşică de cauciuc foarte subţire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. minge (de fotbal, de baschet etc.). 3. (mar.) velă triunghiulară la ambarcaţiile de regate. 4. înveliş transparent sau translucid, etanş, care închide corpul luminos al unei lămpi electrice, al unui tub electronic etc. 5. vas de formă sferică pentru anumite reacţii chimice (de laborator). (< fr. ballon)
(Marele dicţionar de neologisme)

BALÓN2 s. n. balonzaid. (< balon/zaid/)
(Marele dicţionar de neologisme)

balon, baloane, s.n. 1. prezervativ. 2. (la pl.) sâni mari. 3. (tox.) prezervativ sau balon din plastic în care se vinde pe străzi heroina. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

balón-sóndă s. n., pl. baloáne-sóndă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

balón s. n., pl. baloáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BALÓN s. 1. aerostat, (înv.) băşică. (~ de zburat.) 2. v. impermeabil.
(Dicţionar de sinonime)

BALÓN s. v. minge.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bal balo

Cuvinte se termină cu literele: on lon alon