balonat dex - definiţie, sinonime, conjugare
BALONÁ, balonez, vb. I. Tranz. şi refl. A (se) umfla, a (se) rotunji ca un balon. ♦ A i se umfla sau a face să i se umfle cuiva abdomenul din cauza gazelor de fermentaţie din intestine. – Din fr. ballonner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BALONÁT, -Ă, balonaţi, -te, adj. Umflat (ca un balon). ♦ (Despre abdomen) Umflat de gazele acumulate în intestine; (despre oameni) cu abdomenul umflat. – V. balona. Cf. fr. b a l l o n n é.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A BALON//Á ~éz tranz. A face să se baloneze. /<fr. balonner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE BALON//Á mă ~éz intranz. 1) A căpăta forma unui balon; a se umfla ca un balon. 2) (despre fiinţe) A se umfla la burtă (din cauza acumulării de gaze în intestine). /<fr. balonner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BALONÁ vb. I. tr., refl. A (se) rotunji, a face sau a deveni ca un balon; a (se) umfla. ♦ refl. A i se umfla, a i se mări cuiva abdomenul (datorită acumulării de gaze în intestine). [P.i. -nez. / < fr. balloner].
(Dicţionar de neologisme)

BALONÁ vb. I. tr., refl. a (se) face, a deveni ca un balon; a (se) umbla. II. refl. a i se umfla cuiva abdomenul (datorită acumulării de gaze în intestine). (< fr. ballonner)
(Marele dicţionar de neologisme)

balonat,-ă, balonaţi, -te, s.m., s.f., adj. (om) infatuat (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

baloná vb., ind. prez. 1 sg. balonéz, 3 sg. şi pl. baloneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BALONÁT adj. umflat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bal balo balon balona

Cuvinte se termină cu literele: at nat onat lonat alonat