banc dex - definiţie, sinonime, conjugare

banc

[Sinonime]
BANC1, bancuri, s.n. I. 1. Îngrămădire de nisip, de pietriş sau de nămol formată pe fundul mărilor sau al fluviilor, care ajunge uneori până la suprafaţa apei. 2. Grup mare de scoici sau de peşti. II. 1. Masă sau platformă special amenajată pentru efectuarea de lucrări caracteristice unei profesiuni manuale. Banc de tâmplărie. Banc de ceasornicar. ** Banc de probă = instalaţie pentru controlul calităţilor tehnice ale unor motoare. 2. Banchetă la ambarcaţii mici. – Din fr. banc.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BANC2, bancuri, s.n. 1. Numele unui joc de cărţi. 2. (Fam.) Scurtă anecdotă glumeaţă; p. ext. minciună. – Din germ. Bank.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BANC1 ~uri n. 1) Îngrămădire de diverse materiale (nisip, pietriş, nămol) formată pe fundul mărilor sau al fluviilor care, ajungând la suprafaţa apei, periclitează navigaţia; prag. 2) Cârd mare de scoici sau de peşti (de obicei, de aceeaşi specie) care se deplasează dintr-un loc în altul. ~ de scrumbii. /<fr. banc
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BANC2 ~uri n. Masă (sau platformă) special amenajată într-un atelier pentru efectuarea unor lucrări ce ţin de exercitarea profesiilor manuale. ~ de tâmplărie. /<fr. banc
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BANC3 ~uri n. 1) Nume dat unui joc de cărţi; bacara; maca. 2) pop. Istorioară scurtă. A face ~uri. /<germ. Bank
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BANC s.n. I. 1. Grămadă submarină uriaşă de nisip, de pietriş etc. depusă pe fundul mărilor, lacurilor şi al fluviilor, care se ridică până aproape de nivelul apei. ♢ Banc de gheaţă = masă uriaşă de gheaţă plutitoare, care se întâlneşte în mările polare. 2. Grup de peşti marini, în care predomină o anumită specie. II. 1. Postament, suport care susţine o maşină-unealtă. 2. Masă de atelier pe care se fixează piesele de prelucrat. 3. Instalaţie pentru încercarea puterii motoarelor. 4. Scândură transversală la bărci, pe care stau cei care trag la vâsle; bancă. III. 1. Numele unui joc de cărţi. 2. (Fam.) Glumă ieftină; anecdotă; minciună. [Pl. -curi. / < fr. banc, germ. Bank].
(Dicţionar de neologisme)

BANC1 s. n. 1. depunere de aluviuni, nisip, pietriş şi nămol pe fundul mărilor, lacurilor şi al fluviilor. 2. aglomerare de peşti marini, în care predomină o anumită specie. (< fr. banc)
(Marele dicţionar de neologisme)

BANC2 s. n. 1. postament, suport care susţine o maşină-unealtă. 2. masă de atelier pe care se fixează piesele de prelucrat. 3. instalaţie pentru încetarea puterii motoarelor. 4. scândură transversală la bărci, ca scaun pentru cei care trag la rame. (< fr. banc)
(Marele dicţionar de neologisme)

BANC3 s. n. 1. numele unui joc de cărţi. 2. (fam.) glumă ieftină; anecdotă. (< germ. Bank)
(Marele dicţionar de neologisme)

banc (prag, masă; anecdotă) s. n., pl. báncuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BANC s. 1. (IHT.) (reg.) toană. (~ de peşti.) 2. (GEOGR.) prag. (~ al unei ape curgătoare.) 3. (TEHN.) stand. (~ de probă, de încercare.)
(Dicţionar de sinonime)

BANC s. bacara, maca.
(Dicţionar de sinonime)

BANC s. v. anecdotă, glumă, spirit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba ban

Cuvinte se termină cu literele: nc anc