bandaj dex - definiţie, sinonime, conjugare

bandaj

[Sinonime]
BANDÁJ, bandaje, s.n. 1. Fâşie de pânză sau tifon utilizată la fixarea şi protejarea unui pansament sau la imobilizarea unei părţi bolnave a corpului. ♦ Cerc de oţel elastic îmbrăcat în pânză şi cu o perniţă la capat, care apasă pe locul unei hernii inghinale. ♦ Fâşie de pânză cu care boxerii îşi înfăşoară pumnii şi peste care îşi pun mănuşile. 2. Îmbrăcăminte inelară de oţel sau de cauciuc care se montează pe obada unei roţi de vehicul pentru a o feri de degradare. ♦ Îmbrăcaminte în forma unei benzi înfăşurate pe o ţeavă, pe o vargă de metal etc. – Din fr. bandage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BANDÁJ ~e n. 1) Fâşie de tifon sau de pânză cu care se leagă o rană sau se imobilizează un organ vătămat. ~ elastic. 2) Bandă de oţel sau de cauciuc care se îmbracă pe obada roţii unui vehicul (pentru a o proteja de degradare). /<fr. bandage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BANDÁJ s.n. 1. Faşă cu care se leagă o rană sau o parte bolnavă a corpului; (p. ext.) pansament. ♦ Aparat special pentru a susţine o hernie. ♦ Faşă cu care boxerii îşi înfăşoară pumnii pe sub mănuşi. 2. Cerc (de oţel, de cauciuc etc.) care se montează pe janta unei roţi de vehicul. 3. Sistem de inele din sârmă cu care se consolidează înfăşurările rotoarelor maşinilor electrice. [Pl. -je. / < fr. bandage].
(Dicţionar de neologisme)

BANDÁJ s. n. 1. faşă cu care se leagă o rană, o parte bolnavă a corpului; (p. ext.) pansament. ♢ aparat special pentru a susţine o hernie. ♢ faşă cu care boxerii îşi înfăşoară pumnii pe sub mănuşi. 2. cerc metalic sau de cauciuc care se montează pe janta unei roţi de vehicul. 3. sistem de inele din sârmă cu care se consolidează înfăşurările rotoarelor maşinilor electrice. (< fr. bandage)
(Marele dicţionar de neologisme)

bandaj, bandaj s.n. (deţ.) bandă îngustă de hârtie cu ajutorul căreia se fumează mucurile de ţigară; ţigaret improvizat. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

bandáj s. n., pl. bandáje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BANDÁJ s. (MED.) v. pansament.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba ban band banda

Cuvinte se termină cu literele: aj daj ndaj andaj