baniță dex - definiţie, sinonime, conjugare
BĂNÍ, bănesc, vb. IV. 1. Tranz. A învesti pe cineva cu titlul de ban2. 2. Intranz. A exercita funcţia de ban2. – Din ban2.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BÁNIŢĂ, baniţe, s.f. Unitate de măsură de capacitate pentru cereale, a cărei valoare a variat (în provinciile româneşti) în jurul a 21-34 l; dublă (1). ♦ Vas special (făcut din doage) care are această capacitate. – Din bg. banica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BÁNIŢ//Ă ~e f. 1) înv. Unitate de măsură cu capacitatea între 20 şi 30 l, folosită la măsurarea cerealelor; dimerlie. 2) Vas din doage, având o asemenea capacitate. ♢ Cu ~a foarte mult. [G.-D. baniţei] /<bulg. banica
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

baníţă (bániţe), s.f. – Unitate veche de măsură de capacitate pentru cereale, de valoare diferită după epoci şi regiuni, dar în general egală cu 20 ocale (adică 0,215 hl în Mold., 0,339 hl în Munt.). De la introducerea sistemului metric, se numeşte de obicei astfel măsura de 20 litri, pentru cereale. Sl. banja „baie, vas rotund”, cu dim. banica, de unde bg. banica „vas, vapor” (Cihac; DAR). Semantismul rom., care nu apare în sl., se explică prin forma curentă a vasului care serveşte ca măsură.
(Dicţionarul etimologic român)

BÁNIŢĂ, baniţe, s.f. (Reg.) Coş împletit din nuiele, cu două torţi, în care se strâng cartofii sau ştiuletii de porumb. Coşarcă, paner. (Atestare în Adjudeni, jud. Neamţ.)
(Alte dicţionare)

băní vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. bănésc, imperf. 3 sg. băneá; conj. prez. 3 sg. şi pl. băneáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

bániţă s. f., g.-d. art. bániţei; pl. bániţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

băní, bănésc, vb. IV (înv.) 1. a trata cu cineva. 2. a sâcâi, a face mizerii cuiva.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
BÁNIŢĂ s. dublu-decalitru, (pop.) dublă, (reg.) mierţă, (Mold. şi Bucov.) dimerlie, (Transilv. şi Olt.) ferdelă, (prin Ban.) măsură, (prin Olt.) sinice, (Mold. şi Bucov.) stamboală.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba ban bani banit

Cuvinte se termină cu literele: ta ita nita anita